Dejstva o beljenju zob

Ena izmed najlepših stvari na človeku je njegov ali njen nasmeh. Vsi si želimo, da bi iskreno izkazali čustva veselja in odobravanja, ko se nam kaj takega pripeti. En izmed načinov kako to dosežemo je, če se odločimo za beljenje zob. To je preprost postopek, ki nam odstrani usedline z zob in izboljša naš izgled in posledično tudi naše počutje. Večina zobozdravnikov predlaga, da si pobelimo zobe, ampak poglejmo si kako to poteka in kaj lahko pričakujemo, če se za to odločimo.

Kaj je beljenje zob?

Naši zobje se lahko hitro obarvajo ob uživanju določene hrane in pijače. To lahko nastopi od uživanja kave, čaja kot tudi sladkih pijač. Če smo bolj podrobni, se nam obarva zunanja plast zob, ki je rečemo enamel.

Vendar obstajajo tudi drugi razlogi, da se odločimo za ta postopek:

 • Uporaba tobaka
  Tobak ob redni uporabi hitro pusti madeže na naših zobeh, ki ratajo rumeno-rjave barve.
 • Slaba higiena
  Slaba higiena lahko povzroči obarvanje zob, saj ostanki hrane in bakterije pobarvajo in tudi poškodujejo sklenino.
 • Starost
  Sklenina se sčasoma pri starejših ljudeh lahko stanjša, kar povzroči temnejši izgled zob.

Kaj potrebujemo pred posegom?

Idealno je, če se odločimo za beljenje zob, če je naša ustna votlina zdrava. Zdravstvene težave z zobmi lahko otežijo ali celo onemogočijo pravilno beljenje. Možno je tudi, da naši zobje niso rumeno obarvani po sklenini, ampak od odznotraj. To se večinoma opazi pri otrocih, ki imajo v telesu preveliko mero fluorida ali pa so jemali veliko antibiotikov. V tem primeru je lahko poseg otežen ali ne dosega želenih rezultatov za pacienta.

Najbolj pomembno je, da pozdravimo vsa vnetja in težave s kariesom preden se odločimo za beljenje. To je večinoma zato, da ne povzročimo dodatnih težav z občutljivostjo naših zob. Postopek se večinoma opravi v zobozdravniški sobi, možnost je pa tudi, da zobozdravnik pride k nam domov.

Kako poteka?

Naš zobozdravnik nam pred posegom slika zobe. To opravi zato, da lažje spremlja zdravje naše ustne votline in zob po posegu. Lahko, da nas bo tudi vprašal zakaj je prišlo do madežev na naših zobeh, saj s tem bo bolje opravil postopek beljenja. Kmalu zatem se bo začel postopek in sicer z čiščenjem naše ustne votline in zob. Medicinski tehnik nam bo očistil in razkužil usta kot tudi zobe. Nato se bo začel sam postopek, ki poteka lahko:

 • Beljenje z gelom
  Najbolj standardni postopek beljenje, kjer gel nanesejo na površino naših zob. Z posebnim laserjem bo ta gel aktiviran, da se lahko začne postopek beljenje. Pred tem bo tehnik nanesel na naše dlesni ustrezno zaščitno pasto.
 • Notranje beljenje zob
  Za prej omenjene primere, ko naši so naši zobje obarvani od odznotraj nam lahko zobozdravnik vbrizga belilno sredstvo direktno v sam zob. To način zdravljenja nam lahko povzroči blago draženje.

Opozorila pri beljenju zob

Beljenje zob v mnogih primerih ne povzroča posledic, vendar se lahko pri majhnem številu ljudi opazijo. Najbolj pogosta posledica je kratkoročna občutljivost zob, ki sčasoma izgine. Ženske ne smejo opraviti postopka v nosečnosti, saj s tem ogrožajo zdravje otroka. Vedno se pred posegom posvetujmo z zdravnikom.

Preberite si tudi kakšen je potek skupinske psihoterapije in kakšne so koristi za vse udeležence.

Slabše možnosti za zanositev po 30 letu. Čeprav ženske pri 30 in 40 letih še vedno proizvajajo jajčeca, se zaloga potencialnih jajčec za oploditev močno zmanjša. Preberite več …

Članki iz iste kategorije: