Kdaj potrebujemo popravilo računalnikov?

Popravilo računalnikov

Popravilo računalnikov potrebujemo, ko ne moremo uporabljati računalnika tako kot po navadi. Lahko, da se nam naprava noče prižgati ali, da se sama ugaša med delovanjem. Razlogov za to je lahko veliko. Težava s strojno opremo, programske napake in virusne okužbe nam lahko hitro onesposobijo računalnik. Ker računalnike danes potrebujemo za skoraj vse, si skupaj poglejmo kateri so najbolj znani vzroki okvar zaradi katerih ne moremo uporabljati računalnika.

Kaj štejemo pod okvaro računalnika?

Okvara računalnika nastane takrat, ko ne moremo več brezskrbno uporabljati sistema. Tako se nam lahko zgodi okvara na eni ali več elektronskih komponentah, ki sestavljajo celotni sistem. Ko se to zgodi, potrebujemo popravilo računalnikov.

Da računalnik deluje pravilno, morajo vse elektronske komponente, ki ga sestavljajo, delovati skupaj. Če nam preneha delovati trdi disk, se bo računalnik prižgal, vendar ne bomo več mogli dostopati do naših podatkov.

Popravilo računalnikov

Tukaj lahko omenimo, da okvare štejemo pod dve kategoriji, ki sta:

 • Okvare zaradi programskih napak
  Take okvare se zgodijo, ko računalnik preneha delovati zaradi težav z operacijskim sistemom. Lahko tudi, da ga je poškodoval virus ali nam izbrisal sistemske datoteke. To vse lahko povzroči, da se sistem noče več zagnati. Virusi in programi, ki niso narejeni, da delujejo z našim operacijskim sistemom lahko tudi povzročijo težave.
 • Fizične okvare na strojni opremi
  Tukaj je najbolj izpostavljena starost računalnika. Stare komponente so bolj izpostavljene napakam in okvaram, ki se lahko zgodijo med vsakodnevnim delovanjem računalnika. Nepravilno oskrbovanje računalnika tukaj igra veliko vlogo, saj prah povzroči pregrevanje celotnega računalnika, kar vodi do mnogih okvar

Kaj se lahko pokvari?

Popravilo računalnikov obsega širok sklop popravil, ki jih lahko strokovnjaki opravijo na računalniku. To zajema odpravi virusov, kot tudi strojnih napak. Ker so operacijski sistemi tudi znani po tem, da se lahko tako rekoč sesujejo, nam strokovnjaki lahko v dosti primerih tudi do odpravijo.

Popravilo računalnikov

Najbolj pogoste so okvare zaradi slabega vzdrževanja računalnikov. Prah, vlaga in tudi dim lahko resno oslabijo sistem, ki začne kazati znake slabega delovanja. Tudi zaradi starosti samih komponent poznamo mnoge okvare.

Poglejmo si nekaj najbolj pogostih znakov okvare računalnika:

 • Rožljanje ventilatorjev
  To skoraj vedno pomeni, da je naš osebni računalniki zaprašen in potrebuje dobro čiščenje. Lahko tudi, da se je preprosto pokvaril ventilator in potrebuje zamenjavo.
 • Računalnik je vroč na dotik
  Računalniki, ki so vroči na dotik kmalu zatem, ko ga prižgemo, verjetno potrebujejo oskrbo. Tukaj predlagamo, da čim prej poiščemo storitve popravilo računalnikov, saj lahko drugače resno poškodujemo našo napravo.
 • Sistem se ugaša med delovanjem
  Tukaj je lahko narobe več stvari. Tako obnašanje računalnika pomeni, da je zelo verjetno kaj narobe z napajanjem ali pa, da je sistem okužen z virusom. V vsakem primeru je dobro poiskati pomoč čimprej.

Kako poteka popravilo

Načeloma je vsako težavo možno odpraviti. Strojna oprema se lahko popravi ali zamenja, medtem, ko se lahko operacijski sistem očisti virusov in v najslabšem primeru, ponovno namesti. Odvisno je od vrste napake in težavnost popravila, ali bo sistem popravljen v nekaj urah ali dneh.

Popravila operacijskega sistema so lahko enako ali pa bolj zahtevna, kot popravila strojne opreme. Popravila računalnikov so načeloma zelo hitra in zgodna na vseh domačih in poslovnih sistemih.

Včasih je potrebno v samo popravilo tudi všteti stroške reševanja podatkov, saj z pokvarjenega trdega diska ali SSD-ja moramo rešiti podatke lastnika računalnika. Tako reševanja poteka v posebnih laboratorijih, kjer s specializirano opremo strokovnjaki dostopijo do samega mehanizma spominskega medija in z njega presnamejo vse podatke.

Izdelava vranostnih kopij

Stroški popravila računalnikov so lahko nižja, če imamo pravilno izdelane varnostne kopije. Te varnostne kopije lahko hranimo na USB ključu, USB trdemu disku, SSD-ju ali na strežniku znotraj našega podjetja ali doma.

Varnostne kopije nam bodo tudi omogočile, da medtem, ko čakamo na popravilo našega računalnika, lahko nadaljujemo z delom. Seveda izdelava kopij zaradi narave dela nekaterih ljudi in podjetij ni vedno možna, zato popravilo računalnikov zavzema tudi to storitev, če bi jo potrebovali.

Zaključek

Če opazimo, da se naš računalnik ne obnaša tako kot po navadi, je priporočljivo, da poiščemo strokovno pomoč čimprej. Vedno uporabljajmo antivirusni program, tudi, če računalnik uporabljamo za pisanje dokumentov v pisarniških programih in nič drugega.

Članki iz iste kategorije: