Kdaj ste nazadnje poskrbeli za praznjenje greznice?

Časi, ko smo se za praznjenje greznice odločili sami in za to poklicali najbližjega kmeta, so minili. Okoljska zakonodaja v Sloveniji se mora ravnati po evropskih direktivah in standardih, kar pomeni, da se je zavoljo varovanja okolja in predvsem podtalnice tudi na področju komunale marsikaj spremenilo. Gotovo že veste, da danes v primeru, da se…

Časi, ko smo se za praznjenje greznice odločili sami in za to poklicali najbližjega kmeta, so minili. Okoljska zakonodaja v Sloveniji se mora ravnati po evropskih direktivah in standardih, kar pomeni, da se je zavoljo varovanja okolja in predvsem podtalnice tudi na področju komunale marsikaj spremenilo. Gotovo že veste, da danes v primeru, da se ne morete priključiti na komunalno omrežje, ne boste več dobili gradbenega dovoljenja, če boste želeli zgraditi greznico – ne, za odpadne vode iz novogradenj brez priključitve na kanalizacijo so potrebne male čistilne naprave.
Greznice seveda obstajajo pri hišah, ki so bile zgrajene v preteklosti. Tudi tu pa se je že nekaj časa potrebno držati strogega zakona, ki določa, na koliko časa je potrebno praznjenje greznice in kdo lahko zanj poskrbi. V kolikor za praznjenje greznic v vašem kraju skrbi komunalno podjetje, pri katerem vam obračunavajo tudi druge komunalne storitve, vam za čiščenje greznice in odvoz morda niti ne bo potrebno dodatno plačati, saj je ta strošek pogosto zajet že znotraj mesečnih plačil. Prav tako imajo ta komunalna podjetja običajno letni plan, kdaj bodo čistila greznice na posameznem področju v občini.
Za izpraznitev in čiščenje greznice ter odvoz gošče je sicer po zakonu potrebno poskrbeti najmanj na vsaka tri leta, po potrebi pa tudi večkrat. Za storitve lahko v skladu z zakonom skrbijo zgolj za to pooblaščena podjetja, saj je treba poskrbeti, da se greznična gošča odda na centralno čistilno napravo. V kolikor bi ta končala v okolju, bi namreč predstavljala nevarnost za okolje.

Preberi več … http://www.jobwiser.si/uncategorized/kdaj-ste-nazadnje-poskrbeli-za-praznjenje-greznice

Članki iz iste kategorije: