Kornati – Čudoviti otoki obdani s kristalno čistim morjem

Kristalno čisto morje, jadrnica in zvrhan koš dobre volje

Kornate nekateri imenujejo tudi Kornatski otoki, saj so v bistvu sestavljeni iz 125 manjših in večjih otočkov in morskih podvodnih grebenov. Nahajajo se na osrednjem delu Jadranskega morja ali nekoliko bolj natančneje v neposredni bližini Zadra. Izjemne lepote, narava, pestrost rastlinskega i…

Kristalno čisto morje, jadrnica in zvrhan koš dobre volje

Kornate nekateri imenujejo tudi Kornatski otoki, saj so v bistvu sestavljeni iz 125 manjših in večjih otočkov in morskih podvodnih grebenov. Nahajajo se na osrednjem delu Jadranskega morja ali nekoliko bolj natančneje v neposredni bližini Zadra. Izjemne lepote, narava, pestrost rastlinskega in živalskega sveta, pa so botrovale dejstvu, da so bili Kornati razglašeni za Narodni park. V okviru parka se tako nahaja 89 otokov, otočkov in čeri, ki se raztezajo na kar 220 kvadratnih kilometrih. Površina se zdi morebiti res velika, a je potrebno opomniti, da kar ¾ celotne površine Narodnega parka »Kornati« predstavlja morska voda in morski ekosistem. Tudi Kornati so podobno kot številni Jadranski otočki grajeni iz apnenca. Na njih bomo le s težavo našli kakšne visoke hribčke ali gore. A kljub temu se lahko obiskovalci povzpnejo na njihov najvišji vrh, ki se nahaja na 235 metrov nadmorske višine, ter se imenuje Veli vrh. Kornati so tako rekoč otočki, ki so razsuti po morju, kar se jasno odraža tudi v njihovem imenu. Njihovo ime namreč izvira iz latinske besede »commare«, ki v prevodu pomeni razsut oziroma razpršen.

Kornati – Čudoviti otoki obdani s kristalno čistim morjem Zgodovina Kornatov sega v kameno dobo. V tistem času so bili poseljeni le nekateri izmed otokov. V kasnejših letih so otoke za svoje življenje uporabljali predvsem domačini, v 14. stoletju pa tudi Benečani. Na Kornatih so v tistem času živele bolj premožne družine, saj so otoki predstavljali nekakšen prestiž, ki pa si ga nikakor ni mogel privoščiti prav vsak. Predvsem pa Kornati nimajo ravno ogromno rodovitne zemlje, zaradi česar je bila močno otežena pridelava hrane. Domačini so se tukaj preživljali predvsem z ribolovom. Danes pa je njihovo preživetje v večji meri odvisno od turizma.

Otočje Kornatov tvori najrazličnejše zalivčke in uvale, ki so pravi raj za avanturiste in ljubitelje jadranja. Hkrati pa so tudi odlično zatočišče za jadrnice v primeru močne burje. Jadranje po Kornatih je tako za mnoge nekaj posebnega, pa ne samo zaradi tukajšnjih vetrov, vendar tudi zaradi lepot narave. Že res, da je jadranje tukaj nekaj nepozabnega, vendar je tudi zelo zahtevno, saj otočje Kornatov vsebuje veliko takšnih in drugačnih čeri. Otočje pa ni zanimivo le za ljubitelje jadranja, vendar tudi raziskovalce, potapljače, oddiha željne turiste in predvsem tiste, ki si želijo preživeti svoje počitnice ob kristalno čistem morju. Ob tem je potrebno opozoriti, da so za turiste in obiskovalce veliko bolj prijazne severne obale otočkov, ki so veliko bolj položne in postopoma prehajajo v morje. Medtem ko so južne obale veliko bolj skalnate, odsekane in se strmo spuščajo v morje, kar pomeni, da je izredno težko priti brez večjih težav do morske vode. Kot smo že nekoliko omenili, so otoki zaradi tukajšnje klime slabo poraščeni. Na njih najdemo le borovce nižje rasti, ki pa ob močnem pripekanju sonca ne dajejo želene sence. Prav zaradi slednjega morebiti niso najboljša izbira za družine z majhnimi otroki.

Preberi več … http://www.najem-jadrnice.com/destinacije/kornati-cudoviti-otoki-obdani-s-kristalno-cistim-morjem

Članki iz iste kategorije: