Pomembnost SSL certifikata

Danes potrebuje vsaka spletna stran SSL certifikat s katerim zavaruje pretok informacij na svojih strežnikih. V resnici je to majhen elektronski ključ, ki zaklene podatke, ki potujejo od uporabnika do strežnika in obratno. Najbolj je uporabljen v poslovne namene, kjer potrebujemo varen način poslovanja. Po navadi lahko opazimo SSL certifikat na vseh straneh, ki sprejemajo plačila, kot so spletni trgovci. Poglejmo si zakaj potrebujemo ta majhen dodatek pri vsaki moderni spletni strani in kako ga dobimo.

Kaj točno počne certifikat?

SSL certifikat elektronsko poveže našo domeno z imenom strežnika in identiteto naše organizacije z fizično lokacijo. Nahaja se na strežniku, kamor ga more namestiti administrator pri podjetju, kjer gostujejo spletne strežnike.

Razlika med HTTP in HTTPS

Po uspešni namestitvi certifikata, se protokol na naši spletni strani spremeni iz HTTP v HTTPS. Zadnja črka »S« nam pove, da so vsi podatki, ki se po njej pretakajo zakodirani. Tako je nemogoče prisluškovati komunikaciji med uporabnikom in strežnikom. Spletni brskalniki bodo zdaj imeli zeleno ključavnico kjer lahko vidimo URL naše spletne strani.

Kako deluje?

SSL certifikat deluje na podlagi dveh ključev, ki vsebujeta naključne številke. Prvi je privatni ključ in drugi je javni ključ. Slednji je na strežniku in na voljo vsem, ki se povežejo na našo spletno stran. Z njim zaklenemo vso komunikacijo, ki poteka med strežnikom in drugimi računalniki. Naš računalnik bo ob povezavi na stran s certifikatom zaklenil svoje podatke z privatnim ključem, ki jih lahko odklene samo javni ključ, ki je nameščen na strežniku. S tem onemogočimo, da bi nam nekdo ukradel podatke, saj tudi, če jih dobi bodo neuporabni. Vse kar bi nepridiprav dobil v tem primeru je set naključnih številk, ki pa so brez pomena.

Ali moja stran potrebuje certifikat?

Vsekakor. To posebej velja za vse strani, ki vsebujejo občutljive informacije, kot so bančna plačila, imena, gesla ter podobno. Vsaka spletna trgovina nujno potrebuje SSL certifikat, saj s tem varujemo svoje poslovanje kot tudi informacije naših strank.

Če naša spletna stran ne bo imela nameščenega certifikata, bom izgubljali zaupanje vseh strank, saj bo jim bo brskalnik javljal, da so se povezali na nezavarovano stran.
Če še nimamo certifikata, javimo svojemu ponudniku spletnega gostovanja, da ga namesti. Namestitev je hitra, vendar lahko nastane enkraten minimalen strošek za nameščanje.

Članki iz iste kategorije: