Povečava prsi – od prvega pregleda do okrevanja

Povečava prsi je pri ženskah eden od najpogostejših pa tudi najbolj priljubljenih estetskih posegov. Ob prvem pregledu ter posvetu pri kirurgu mora pacientka natančno opisati, kakšno spremembo oziroma povečanje dojk si želi. Kirurgu mora založiti, kaj torej pričakuje od operacije.

S kirurgom se pacientka na primer posvetuje o obliki vsadkov, površini, velikosti in ne nazadnje o vrsti polnitve prsnih vsadkov. Oblika vsadkov za prsi je lahko okrogla ali anatomska. Površina gladka ali hrapava. Ključno je tudi mesto prsnih vsadkov. To je lahko pod žlezo, pod mišično ovojnico ali pod prsno mišico.

Obliko in velikost dojk lahko spremenimo, tako da pod dojki vstavimo silikonski vsadek.

Polnjenje prsnih vsadkov

Prsni vsadki se lahko polnijo s silikonskim gelom. Ta je precej podoben žleznemu tkivu. Lahko pa so vsadki napolnjeni s kohezivnim gelom, ki v primerjavi s silikonskim ni vlečljiv. Možna je še polnitev s fiziološko raztopino. V tem primeru gre torej za slano vodo, izgled dojk pa je v tem primeru enak izgledu prsi z vsadki, ki so polnjeni s silikonskim gelom.

Kljub temu pa povečava prsi s fiziološko raztopino ni priporočljiva, saj takšni vsadki neredko puščajo. V tem primeru se zmanjša velikost vsadka in potrebna je ponovna operacija.

Mesto kirurškega reza pri povečanju dojk

Kirurški rez pod dojko je dolg približno 5 centimetrov, in to v predelu kožne gube. Takšna vrsta reza se uporablja skorajda najpogosteje. Druga možnost je rez okoli prsne bradavice. Ta poteka na robu pigmentiranega predela in kože, in sicer v obliki polkroga. Možen je tudi kirurški rez v pazduhi, ki je prav tako dolg približno 5 centimetrov. V tem primeru je vsaditev vsadka v ustrezen položaj precej težji v primerjavi z drugimi rezi. Slabost je še ta, da je brazgotina vidna pri dvignjenih rokah.

Bolečina v prvem tednu po posegu je izrazitejša, če vsadek vstavimo pod mišico. V vsakem primeru je obvladljiva s protibolečinskimi tabletami. 

Okrevanje po posegu

Bolečina po povečavi dojk je praviloma zmerna. Pri dvigovanju rok traja približno en teden. V povprečju pa takšna bolečina izgine nekje v dveh tednih. Oteklina je prisotna nekje do tri mesece. Na delo se lahko po posegu vrnete v enem do dveh tednov. Fizična aktivnost pa je mogoča po dveh ali največ po štirih tednih. Končni rezultat pa je viden nekje po dveh mesecih po posegu.

Znano je, da povečanje dojk lahko prinese nekatere komplikacije. Med najpogostejše sodijo reakcija na anestezijo, asimetrija, vnetje, krvavitev, močno brazgotinjenje, slabo celjenje, oteklina, spremenjen občutek v bradavici, reakcija na zdravila, poškodba ovojnice vsadka, serom, hematom.

Plastična kirurgija – najpogostejši poseg je korekcija dojk

Pri ženskah za najpogostejši estetski poseg velja korekcija dojk – povečanje, zmanjšanje, dvig prsi. Med bolj priljubljene sodijo tudi posegi na obrazu, dvig obraza, korekcija nosu, vek. Po drugi strani pa se moški najpogosteje odločijo za odstranitev prsi, preoblikovanje prsnega koša, korekcijo nosu ter za liposukcijo. Po besedah strokovnjakov pa si tako ženske kot moški pri vseh storitvah, ki jih ponuja plastična kirurgija, želijo predvsem naravnega videza.

Odprava estetsko moteče težave lahko pomembno izboljša splošno počutje posameznika.

Plastična kirurgija ne omogoča samo lepotnih operacij

Dejstvo je, da lepotne operacije včasih vendarle niso le lepotne. Vse se ne vrti samo okoli lepote. Nekateri posegi zlasti pripomorejo k izboljševanju delovanja nekaterih delov telesa. Pri tem nam na primer hodi na misel operacija štrlečih uhljev ali pa nosu, ki povzroča težave z dihanjem. Za rekonstruktivne posege je značilno, da so predvsem namenjeni obnovi oblike ter funkcije. Slednja je bila izgubljena na primer zaradi poškodb, prirojenih anomalij ali pa zaradi najrazličnejših posegov.

Po drugi strani pa je torej estetska kirurgija namenjena za izboljšanje videza pa tudi za omilitev staranja. Priporoča se, da so pacienti ob prvem estetskem posegu polnoletni. V nasprotnem primeru seveda potrebujejo odobritev staršev.

Odstranjevanje kožnih sprememb

Plastična kirurgija se ukvarja tudi z odpravljanjem najrazličnejših kožnih sprememb, kot so bradavice, fibromi, starostna poroženitev kože. Večinoma gre za nenevarne tvorbe, ki pa so kljub temu lahko estetsko precej moteče. Kazijo namreč obraz ali druge odkrite dele telesa. Lahko jih sicer sprejemamo kot sestavni del svojega jaza. Včasih je lahko samo drobna pika na licu, ki je nenevarna, lahko v resnici privlačen lepotni poudarek.

Kljub omenjenemu pa je večina kožnih tvorb na izpostavljenih delih precej estetsko moteča. Takšne tvorbe pogosto dajejo vtis zanemarjenosti, postaranosti ali brezbrižnosti do osebnega izgleda. Nekatere tovrstne tvorne lahko plastična kirurgija odstranjuje z dermatološkim posegom, druge pa s kirurškim. Starostne pege je na primer mogoče odbrusiti z kože, in sicer tako da na mestu pege sprva nastane drobna odrgnina. Ta pa se že čez nekaj dni zaceli v popolnoma normalno in zdravo kožo.

Članki iz iste kategorije: