Razkriti najbolj varovane skrivnosti Rima

Rim

Fondazione Pastificio Cerere

Pastificio Cerere, ki se nahaja v San Lorenzu (Rim), je že več kot 50 let stara tovarna za proizvodnjo testenin v mestu. Tovarna, poimenovana po boginji plodnosti Ceres, je bila ustanovljena leta 1905 in je imela veliko vlogo pri oskrbi prestolnice med prvo in drugo svetovno vojno.

Fondazione Pastificio Cerere

Proizvodnja se je ustavila v šestdesetih letih 20. stoletja, po desetih letih pa je tovarna ponovno odprla svoja vrata kot večnamenski umetniški prostor. Danes v njej domujejo oblikovalski in umetniški studii, galerije, fotografska šola in umetniški ateljeji. V spodnjem nadstropju se nahaja priznana restavracija Pastificio San Lorenzo.

Palazzo Farnese

Osupljivi trg Piazza Farnese in istoimenska palača Palazzo Farnese se nahajata takoj za turistično obleganim trgom Campo de’ Fiori. V palači Palazzo Farnese domuje francosko veleposlaništvo v mestu in je ena najpomembnejših visokorenesančnih vil na celotnem območju. 

Palazzo Farnese v Rimu
V palači Palazzo Farnese v Rimu domuje francosko veleposlaništvo

V začetku 16. stoletja je bila zasnovana za ugledno družino Farnese, thv njej pa je nekaj pomembnih umetniških del, kot je zapletena stropna freska Ljubezni bogov Annibaleja Carraccija. 

Piccola Londra

Majhna stanovanjska ulica Via Bernardo Celentano se nahaja v severni soseski Flaminio (Rim, Italija) in je pravi dragulj, ki je zunaj ustaljenih poti. Z vrsto raznobarvnih hiš v slogu svobode, ki jih krasijo ograje in zasebni vrtovi, je kraj bolj podoben majhni različici Londona kot uličici v Rimu. 

Arhitekt Quadrio Pirani je ulico zasnoval na začetku 20.th stoletja, v času župana Ernesta Nathana, ki si je mesto zamislil kot pravo evropsko metropolo.  Čeprav se urbanistični projekt ni mogel razširiti preko majhne ulice, se je ta zelo dobro ohranila in ostaja ena najbolje varovanih skrivnosti mesta. 

Koridor Pozzo pri Svetem Ignaciju

Matična cerkev Družbe Jezusove, cerkev Gesu, se ponaša s stropi s presenetljivimi učinki trompe l’oeil. Še bolj nenavaden vizualni učinek pa ostaja skrit v sobah svetega Ignacija v sosednji hiši. Andrea Pozzo, baročni slikar, je okrasil zapleten Pozzov hodnik, ki se je zgledoval po Galleria Colonna v bližnji palači Palazzo Colonna s prizori iz življenja svetega Ignacija.

 To je zanimivo, saj je bil sam hodnik razmeroma odmaknjen in zaradi poševnega načina poslikave ustvarja vtis, da je bil daljši. Zato se figure popačijo, ko se jim približate, in so videti raztegnjene, če si jih ogledate od blizu. 

Obsežnost Rima, tako z vidika velikosti kot zgodovine, je razlog, da so nekateri skriti zakladi še danes skriti. 

Članki iz iste kategorije: