Zavorni sistemi skrbijo za aktivno varnost avtomobilov

Če torej želimo dobro poznati zavorni sistem v našem vozilu, moramo v prvi vrsti vedeti vsaj osnovna dejstva o zavorni napravi. Ta je sestavljena iz več elementov, in sicer iz naprave za energetsko napajanje, naprave za prenos, za upravljanje, iz delovne zavore, parkirne zavore, krmiljenja zavorne sile. Prav tako iz kolesnih zavor na zadnji in na sprednji osi.

Poznanih je več načinov za prenašanje zavorne sile do koles avta. Lahko je mehanski, električni, hidravlični ali pnevmatski. Hidravlični način velja za najpogostejšega in temelji na tlaku tekočine v zavornem vodu. Pri takšnem načinu prenašanja zavorne sile do koles se zaviranje torej prične z voznikovim pritiskom na zavorno stopalko, ki premakne bat v glavnem valju. Na takšen način se v zavornem sistemu ustvari tlak, ki se nato prenese po zavorni tekočini, in sicer skozi cevovode do samih koles valjev. Pri tem se njihovi bati razmaknejo in obloge zavor pritisnejo na torno površino.

Obstaja širok spekter rezervnih delov, ki so na voljo za različne komponente avtomobila, kot so motor, električni sistem, karoserija, notranja oprema, zavorne komponente, vzmetenje in še več.

ABS zavorni sistem

Zavorni sistemi za avto so torej lahko različni. Sistem ABS na primer poskrbi za preprečevanje blokiranja koles. Njegova poglavitna naloga je torej preprečevati izgubo nadzora avta zaradi spodrsavanja. Koeficient trenja med vozno površino in pnevmatiko je največji ob zaviranju z največjo močjo. Posledično je tedaj zavorna pot najkrajša.

Prednost originalnih nadomestnih delov za avto

Dejstvo je, da so originalni rezervni deli za avtomobil daleč najprimernejša pa tudi najboljša izbira. S pomočjo originalnih nadomestnih delov lahko dobro poskrbite za povrnitev prav vseh izvornih odlik avta. S tem pa si boste seveda povrnili tudi zelo znani občutek pri vožnji, vrhunsko popolno udobje in seveda še brezkompromisno varnost na cesti.

Članki iz iste kategorije: