Diapozitiv bo še dolgo najboljši

Ko poslikamo film do konca oziroma ko napolnimo pomnilniško kartico in hočemo imeti slike, moramo v trgovino s fotolaboratorijem. Ob taki priložnosti je večina od nas že (vsaj) opazila e-Fotografijo, nelektorirano brezplačno »revijo za digitalno fotografsko izobraževanje«. Njen urednik, tehnični urednik, reprofotograf in pisec večine člankov je naš…

Ko poslikamo film do konca oziroma ko napolnimo pomnilniško kartico in hočemo imeti slike, moramo v trgovino s fotolaboratorijem. Ob taki priložnosti je večina od nas že (vsaj) opazila e-Fotografijo, nelektorirano brezplačno »revijo za digitalno fotografsko izobraževanje«. Njen urednik, tehnični urednik, reprofotograf in pisec večine člankov je naš sogovornik, ki velja za glavnega privrženca digitalne fotografije v Sloveniji.

Kaj ste po poklicu?

Grafičar oziroma reprodukcijski fotograf.

Kaj je, tehnično gledano, reprodukcijska fotografija?

Če pogledava čisto z vidika grafike, gre za reproduciranje fotografij, diapozitivov, grafik itd., ki jih na ta način spremenimo v rastrski zapis, primeren za tisk knjig, revij, brošur …

Kako je danes z izobraževanjem za take in podobne poklice?

Sin hodi na grafično šolo, postal bo medijski tehnik. To je povsem nov poklic. Ko pogledam njihov učni načrt in program prakse, se zgrozim. Za grafično tehnologijo uporabljajo deset let staro knjigo! Vsi vemo, koliko se je v zadnjih desetih letih na tem področju spremenilo.

Ogromno.

Oni pa se v teoriji še vedno učijo reproduciranja, razvijanja diapozitivnih filmov itd. Saj v prvem letniku to še nekako gre, vendar niti v naslednjih nimajo kaj več in tudi pravih knjig ni. Še profesorji nimajo od kod zajemati.

Že, vendar danes obstaja najmanj ena knjiga v slovenščini o digitalni fotografiji.

O, jih je pa že več.

Ja, prevedenih, toda izvirna slovenska knjiga o tej fotografski tehniki je za zdaj samo ena, napisali in založili pa ste jo vi.

Ja, enako kot revija se imenuje e-Fotografija in je najbrž res še vedno edina. V njej sem napisal, da gre za prvo slovensko knjigo o digitalni fotografiji. Razprodana je bila v pol leta, zajema pa »osnove digitalne tehnike in praktične izkušnje pri digitalizaciji fotografije«. Takrat, bilo je predlani, se nisem odločil za ponatis, ker sem bil mnenja, da je digitalnih fotografov pri nas še premalo. Toda druga, popravljena in dopolnjena izdaja je zdaj že natisnjena in na poti v knjigoveznico.

Foto da Foto

Foto da Foto (Photo credit: Diogo A. Figueira)

Enhanced by Zemanta

Preberi več … http://www.spletarna.si/znanost/diapozitiv-bo-se-dolgo-najboljsi/

Članki iz iste kategorije: