Po verižni rasti cen nafte zdaj pred serijo pocenitev

Madžarska bo za pet odstotkov znižala 25-odstotni DDV na naftne derivate na 20 odstotkov

Vrsta verižnih podražitev bencina in dizla na Madžarskem, ki jih je povzročilo vsakodnevno naraščanje cen nafte na svetovnem trgu, se je pred nekaj dnevi »nenadoma« končala, ko je nacionalna naftna družba in monopolist v veletrgovini Mol pocenila goriva za motor…

Madžarska bo za pet odstotkov znižala 25-odstotni DDV na naftne derivate na 20 odstotkov

Vrsta verižnih podražitev bencina in dizla na Madžarskem, ki jih je povzročilo vsakodnevno naraščanje cen nafte na svetovnem trgu, se je pred nekaj dnevi »nenadoma« končala, ko je nacionalna naftna družba in monopolist v veletrgovini Mol pocenila goriva za motorna vozila.

Od našega sodelavca

Po neuradnih podatkih je nagli zasuk v Molovi politiki oblikovanja cen naftnih derivatov posledica »nagovarjanja« vlade, s čimer se je po vsem sodeč šele začela serija zniževanja cen bencina in dizla. Na podlagi odločitve levosredinske vlade in parlamenta se bodo namreč s 1. oktobrom ponovno, še bolj občutno znižale cene nekaterih derivatov, ki so izjemno visoke v primerjavi z državami v regiji pa tudi z nekaterimi starimi članicami Evropske unije. Maloprodajna cena za liter 95-oktanskega bencina je okrog 290 forintov (1,6 evra), dizla pa približno 270 forintov (1,08 evra). V skladu s prizadevanjem za brzdanje cen goriva in hkrati za blažitev čedalje večjega pritiska na potrošnike, ki bodo prihodnjo pomlad volili nov parlament, bo Madžarska 1. oktobra za pet odstotkov znižala 25-odstotni DDV na naftne derivate.

Odločitev, ki bo za bencin začela veljati s prvim dnem oktobra (znižanje maloprodajne cene te vrste goriva za dodatnega 0,045 evra), za druge naftne derivate pa z novim letom, je doživela nasprotujoče si odzive. Medtem ko je za desničarsko opozicijo in združenja prevoznikov napovedano znižanje premajhno, več strokovnjakov zavrača odločitev kot nesprejemljiv poseg in vmešavanje politike v tržne tokove. Večina potrošnikov je zadovoljna, v Bruslju pa niso ravno navdušeni nad uvedbo že četrte (20-odstotne) stopnje DDV na Madžarskem poleg pet-, 15- in 25-odstotne. Evropska unija pri Madžarski ne namerava protestirati zaradi njene politike zniževanja cen goriva.

Preberi več … http://www.jobwiser.si/avtomoto/po-verizni-rasti-cen-nafte-zdaj-pred-serijo-pocenitev

Članki iz iste kategorije: