Del avtomobilskega izpušnega sistema

Katalizator

Katalizator je naprava, ki v avtu leži v dušilcu, kjer očisti izpušne pline. Je del izpušnega sistema avtomobila in je oblikovan za vžiganje izpušne mešanice za očiščenje. Njegova zgradba je dokaj preprosta, njegov učinek je kljub temu ogromen.

Katalizator se označuje tudi kot kovinska škatla, ki je nameščena na izpušno cev. Nameščen mora biti čim bližje motorju, ker najbolje deluje ob vročih izpušnih plinih. Sestavljen je iz satovja iz keramike ali kovinske folije ali pa iz zelo goste mreže kanalov. Prevlečen je s plemenitimi kovinami. Za slednje je značilno, da izpušne pline pretvorijo v omenjene elemente.

Kako točno deluje avtomobilski katalizator?

Katalizator

Sodoben katalizator deluje pod pogojem, če motor deluje na neosvinčen bencin. Ob uporabi osvinčenega bencina bi se namreč v satovju katalizatorja pričeli nabirati ostanki svinca. Posledično katalizator ne bi več deloval.

Katalizator ima v svoji bližini še številne priključke. Ti ležijo pred in za njim. Med njimi je tudi priključek za lambda sondo oziroma tipalo.

Hladilna tekočina in optimalna temperatura motorja. Hladilna tekočina zagotavlja hlajenje motorja in s tem njegovo učinkovitost, zato je zelo pomembno, da ima hladilna tekočina ustrezne lastnosti. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: