Spoznajte vse tekočine, ki jih lahko srečate v vozilu

tekočine za avto

V prav vsakem vozilu se pretakajo štiri ključne tekočine. To so motorno olje, hladilna ter zavorna tekočine in tekočina za vetrobransko steklo. Če so omenjene tekočine za avto neprimerno izbrane, so seveda lahko za vozilo škodljive.

Daleč najučinkovitejša tekočina, ki izjemno dobro absorbira toploto ter ohlaja motor avtomobila, pa je seveda voda. Seveda pa se morate zavedati, da ima voda za avto v resnici precej velike pomanjkljivosti. Voda je na primer korozivna za večino vrst kovin v sistemu. Prav tako takšna tekočine zmrzne pri nič stopinjah Celzija, zavre pa pri 100 stopinjah Celzija. Zaradi vseh teh pomanjkljivosti in slabosti morate v svojem vozilu uporabljati najrazličnejše dodatke.

Hladilna tekočine in antifriz

Med nepogrešljive oziroma obvezne tekočine za avto sodita torej tudi hladilna tekočina in antifriz. Zanimivo pa je, da veliko ljudi niti ne ve, kakšna je razlika med njima. Za antifriz je značilno, da predstavlja nerazredčen izdelek za proizvodnjo hladilne tekočine. Hladilna tekočina pa je v resnici mešanica antifiriza z demineralizirano vodo. To pomeni, da ne predstavljata iste tekočine za avto.

Tekočina za avto antifriz
Tekočina za avto antifriz je nerazredčen izdelek za proizvodnjo hladilne tekočine.

In kakšna je najboljša možna zaščita proti zmrzovanju? Ta se doseže z mešanico 70 % antifriza in 30 % vode. Ker je količina vode precej manjša v primerjavi z antifrizom, ima takšna mešanica bistveno manjšo zmogljivost pri prenašanju toplote. Slednja pa, kot vemo, lahko povzroča, da se pregreva motor.

Tekočina za pranje avtomobilskega stekla

Izjemno pomembna je tudi izbira tekočine za avto, ki jo boste uporabili za pranje oziroma čiščenje njegovega stekla. Vsekakor ta ni tako ključna, kot je denimo gorivo, zavorne in hladilne tekočine. Zavedati pa se morate, da v nekaterih primerih lahko ravno tekočina za pranje stekla avta pomembno vpliva na vožnjo oziroma na varnost v prometu.

tekočine za avto za pranje stekel
Tekočina za pranje stekla avta pomembno vpliva na vožnjo oziroma na varnost v prometu.

Ko nakupujete tekočine za čiščenje avtomobilskega stekla, bodite pozorni zlasti na to, da so kakovostne in da pozimi pri nižjih temperaturah ne zmrznejo. Glede na samo temperaturo morate takšni tekočini dobro primešati še vodo. Paziti pa morate, da v tekočino nehote ne pridejo kakšni tujki.

Za kaj se uporablja tekočina Ad Blue?

Verjetno ste že uspeli slišati za avto tekočino, ki se imenuje Ad Blue. Čeprav je takšna tekočina za avto za nekatere voznike novost, je njeno menjavanje oziroma njeno dolivanje precej preprosto. A najprej sploh pojasnimo, kakšna tekočina je to, na kakšen način deluje, kje se lahko kupi, kako se napolni. Ne nazadnje pa vas verjetno zanima tudi cena za Ad Blue.

Ad Blue je najpogosteje povezan s sodobno zasnovanimi dizelskimi motorji. Sicer pa ime predstavlja zaščitno ime nemške zveze proizvajalcev vozil VDA. Gre pa za raztopino sečnine in vode. Tovrstna enostavna mešanica pa je ključnega pomena, da v današnjem času dizelski motor lahko doseže izjemno stroge okoljske standarde.

Ključna vloga tekočine Ad Blue

Povsem jasno je, da bolj zmogljivi avto motorji, zlasti v težjih in večjih vozilih, brez Ad Blue oziroma primernega dodatka ne zmorejo dosegati zahtevanih norm vsebnosti izpušnih plinov. To je zlasti zaradi nizkih vrednosti dušikovih oksidov. Zanje pa velja, da so lahko izjemno škodljivi ter povzročajo tudi težje bolezni.

Ad Blue za dizelske motorje
Bolj zmogljivi avto motorji, zlasti v težjih in večjih vozilih, brez Ad Blue ne zmorejo dosegati zahtevanih norm vsebnosti izpušnih plinov.

Če tekočine Ad Blue ne bi bilo, bi veliko novejših dizelskih vozil, ki so v tem hipu naprodaj, proizvedlo preveč dušikovega oksida, kot ga seveda dovoljujejo pravila. Gre za nestrupeno tekočino, ki je večinoma sestavljena torej iz vode in sečnine. Uporablja pa se kot del selektivne katalitične redukcije.

Pri katerih vrstah vozil je Ad Blue uporaben?

Ad Blue potrebujejo dizelski motorji. Ti so, kot vemo, zaradi večje težnje po čim manjših izpustih emisij ogljikovega dioksida že precej časa na zelo slabem glasu. Če pa takšnim vozilom oziroma motorjem dodajmo omenjeno tekočino, ti seveda proizvedejo precej manj dušikovega oksida, s tem pa seveda zagotovijo zahtevanim standardom.

Ad Blue – kaj je to in kako ga uporabljati?

In kje se tekočina lahko kupi in kakšna je torej konkretna cena za Ad Blue? Omenjena tekočina se lahko kupi v specializiranih prodajalnah, ki ponujajo izdelke za vozila. Po posebej ugodni ceni lahko Ad Blue kupite v spletnih prodajalnah, kjer na vas čakajo še drugi koristi avtomobilski dodatki oziroma pripomočki. Kot sami verjetno veste, niso samo tekočine tiste, ki so pomembne za boljše in varnejše delovanje vsakega vozila. A ne gre samo za vrsto tekočine, gre tudi za to, da je izbrana avto tekočina čim bolj kakovostna. V nasprotnem primeru vam lahko naredi celo več škode kot koristi.

Članki iz iste kategorije: