Hladilna tekočina in optimalna temperatura motorja

Avtomobil je izredno napreden stroj, brez katerega si modernega življenja ne moremo več predstavljati. Tako moramo poskrbeti, da bo vedno deloval brezhibno, neglede na zunanje okoliščine. Če je zunanja temperatura pod ničlo, mora motor delovati brez težav. Enako pa velja, če drvimo po avtocesti in tako obremenjujemo motor in druge mehanične dele vozila. V vsakem primeru hladilna tekočina poskrbi, da bo naše vozilo delovalo učinkovito. Enako pomembno vlogo pa ima ekspanzijska posoda, ki uravnava pritisk v hladilnem sistemu našega avtomobila, kombija, kamiona in drugih vozil.

Tekočina za hlajenje je pomešana z vodo

Hladilna tekočina je že pomešana z vodo, tako da jo lahko takoj dolijemo v hladilni sistem v našem vozilu. Temu je tako, saj sama tekočina prepreči zmrzovanje in pregrevanje vode. Tako se motor učinkovito hladi, ko je pod obremenitvijo. Obenem pa tako tudi sama tekočina za hlajenje ne zmrzne, ko naše vozilo ostaja v mirujočem položaju več časa na temperaturah pod ničlo.

Res je, da je voda najboljša tekočina, ki absorbira toploto, vendar ni zanesljiva v vseh razmerah, saj:

  • Lahko pri delovni temperaturi motorja zavre
  • Hitro zmrzne pri temperaturah od 0°C navzdol
  • Ima koroziven učinek na kovine v hladilnem sistemu vozila

Tako je hladilna tekočina pomešana z demineralizirano vodo, kar prepreči zmrzovanje, pregrevanje in koroziven učinek na kovine.

Antifriz je narejen iz glikola

Glikol je organska spojina, ki spada v družino alkohola. Ko jo dodamo vodi, ustvari idealno odvajalno sredstvo za toploto. Tako lahko motor deluje pri največji učinkovitosti, kar pomeni:

  • Manjšo porabo goriva
  • Daljšo življenjska dobo komponent motorja
  • Manj hrupa pri vožnji

Dejstvo je, da se s segrevanjem pričnejo tekočine za avto v motorju širiti. Tako se ustvari večji pritisk na ceveh, hladilnem bloku in drugih komponentah. Ta pritisk pa je potrebno odstraniti, da ne pride do poškodb. Ekspanzijska posoda je del hladilnega sistema v skoraj vsakem vozilu. Skrbi, da se segreta tekočina lahko razširi, brez da bi nastala škoda v ceveh, hladilnem bloku in drugih delih notranjih komponent motorja. 

Antifrizu moramo sami dodati vodo. Delež je v večini primerov 30/70 ali 50/50. Priporočeno je prebrati embalažo proizvajalca za najbolj optimalno mešanico.

Ekspanzijska posoda preprečuje odpoved hladilnega sistema

Večino vozil ima zaprt hladilni sistem, kar pomeni, da se v njem nahaja tudi zrak. Ta zrak je tam z namenom, da potisne segreto hladilno tekočino ven iz sistema. Ekspanzijska posoda pa je zbiralno mesto za to tekočino, kar močno zmanjša pritisk v samem sistemu. Tako se nikoli ne nabere preveč pritiska znotraj samega hladilnika ter njegovih komponent.

Za mehanike je ekspanzijska posoda odličen vpogled v pravilno delovanje motorja. Če nivo tekočine v posodi nenadoma pade, lahko to pomeni, da nekje pušča. Obenem na posoda omogoča, da preverimo nivo hladilne tekočine.

V samem hladilniku motorja ne sme biti samo voda. Za najboljše delovanje moramo uporabiti hladilno tekočino ali antifriz, ki je  pomešan z vodo. Tako bo ekspanzijska posoda lahko opravila svoje delo in odvajala odvečno tekočino iz hladilnika motorja. Če bi v sistemu bila samo voda, bi moč motorja upadla, saj bi prišlo do pregrevanja in sčasoma tudi mehanske okvare.

Optimizirana poraba goriva

Nižjo porabo goriva morda ne bi pogosto pripisali bolj učinkovito hlajenemu motorju, vendar je res. Ker ključni mehanski deli v motorju delujejo pri optimalni delovni temperaturi, je poraba goriva nižja. Ekspanzijska posoda skrbi, da se pregreta tekočina za hlajenje ponovno vrne v sistem, ko ji pade temperatura. Tako se tudi olje, gorivo in druge tekočine v motorju ne segrevajo preko dostopnih meja. Z dobro hladilno tekočino tako dosežemo mnoge prednosti, kot sta manjša obraba motorja in optimalna delovna temperatura v vročem in mrzlem okolju.

Večina okvar vozil je povezana s hladilnim sistemom

Na svetu se približno 50% vseh okvar zgodi zaradi okvare hladilnega sistema. Tako se motor pregreje, kar povzroči, da se prisilno ugasne. Pri starejših vozilih pa lahko pride do resnih okvar, čemur pa se lahko izognemo s kvalitetno hladilno tekočino. 

Zaščita motorja je izredno pomembna za vsakega voznika. Večina hladilnih tekočin vsebuje dodatne kemijske elemente, ki nudijo:

  • Zaščito pred korozijo
  • Zaščito pred rjo
  • Bolj učinkovito delovanje vodne črpalke zaradi primerne gostote tekočine za hlajenje
  • Preprečevanje penjenja, ki povzroča zračne mehurčke

Da bi zagotovili najboljše delovanje našega vozila, je kvalitetna dodatna oprema zelo priporočena. Najdemo jo lahko na spletni strani www.silux.si, kjer bomo našli bogato ponudbo različnih rezervnih delov ter dodatne opreme za vse vrste in znamke vozil.

Članki iz iste kategorije: