Vztrajnik za blaženje neenakomernega krožnega gibanja

Vztrajnik

Pri batnih motorjih je vztrajnik nujno potrebno vgraditi. Le na ta način lahko dosežete enakomerno in tudi zvezno dovajanje navora na pogonski sklop.

Vztrajnik je še posebej pomemben pri vozilih s tri in štirimi valjnimi motorji, kjer je neenakomerno dovajanje navora zelo izrazito. Tudi sicer je vztrajnik izjemno pomemben element prevoznih sredstev, saj je njegova naloga tudi ta, da poskrbi za zmanjšanje hrupa ter vibracije motorja. Poleg tega z zmanjševanjem tresljajev ščiti menjalnik pred preveliko obrabo.

Enomasni in dvomasni vztrajnik 

Enomasni vztrajnik je sestavljen iz ene mase, dvomasni pa je sestavljen iz dveh delov, ki sta skupaj povezana elastično. V primerjavi z enomasnim dvomasni vztrajnik zagotavlja bolj zvezno in učinkovitejše dušenje tresljajev motorja. To je še posebej izrazito pri dizelskih izvedenkah, kjer zato prevladuje vgradnja dvomasnih vztrajnikov.

Vztrajnik

Poškodbe pri enomasnih vztrajnikih so zaradi preproste zasnove ter izvedbe zelo redke. Težave se najpogosteje pojavijo zaradi slabega materiala ter obdelave vztrajnika.

Članki iz iste kategorije: