Nakup novih sedežnih prevlek za avto

Eden izmed najboljših načinov, da osvežimo notranjost našega avtomobila, je nakup sedežnih prevlek. Ko se bomo podali v nakup, bomo imeli skoraj neskončno izbiro. Različni proizvajalci, materiali in cenovni razredi nas lahko pustijo zmedene. Če imamo malo predhodnega znanja, se lahko lažje znajdemo med vse ponudbo in izberemo najboljšo opcijo za nas in naš avto. V tem članku se bomo posvetili prevlekam za avto sedeže in vsem njihovim lastnostim, ki so za nas pomembne.

Najboljša investicija za notranjost našega avtomobila

Investicija v naš avtomobil, da bi ga izboljšali, ne potrebuje biti velika ali kompleksna. Sedežne prevleke za avtomobil so trajna in kvalitetna naložba, ki izboljša našo izkušnjo vožnje. Med vso izbiro moramo upoštevati tudi:

 • Letnik in model našega avtomobila
 • Lastnosti prevlek, kot so nepremočljivost, udobnost ter vzdrževanje
 • Izgled in vrsta prevlek

Skupaj si poglejmo, katere so najpogostejše prevleke za avto sedeže in kaj so njihove značilnosti.

Različni materiali imajo različne lastnosti

V široki ponudbi današnjega trga bomo našli različne avto-sedežne prevleke, ki so narejene iz različnih tkanin. Najbolj pogosti so:

 • Najlon
 • Poliester
 • Platno

Vedno je možno najti tudi druge materiale ali zmesi materialov, ki imajo svoje unikatne lastnosti. Vendar zaradi preprostosti, bomo govorili o najbolj poznanih možnostih, ki so na voljo v vsaki spletni avto trgovini ali salonu.

Prevleke iz usnja

Najbolj visoko-kvalitetna izbira je bila vedno usnje. Take sedežne prevleke za avto lahko velikokrat zasledimo v luksuznih vozilih. Lahko jih tudi kupimo za cenejše avtomobile, saj bomo tako izboljšali notranjost in dodali malo prestiža našemu vozilu.

Usnje lahko največkrat najdemo v rjavi ali črni barvi. Obstajajo tudi cela vrsta različnih vzorcev in oblik v usnjeni obliki. Največje prednosti usnja so:

 • Izredna trpežnost
 • Lahko čiščenje
 • Odpornost na madeže
 • Poveča vrednost našega avtomobila

Bombažne prevleke za avto sedeže

Bombažne prevleke postajajo vedno bolj popularne. Temu je večinoma tako, ker je to izredno trpežen material in obenem zelo udoben. Posebej dobrodošla lastnost je, da se jih brez težav očisti, saj se tekočina in drobni delci umazanije ne zažrejo v bombaž. Obenem jih lahko uporabljamo v vsakem vremenu, avtu in okolju, saj material diha in nas greje pozimi ter hladi poleti.

Najbolj trpežna izbira

Tukaj bi radi omenili avto sedežne prevleke iz platna. Platno je izredno trpežen material, ki prekaša vso konkurenco v tej lastnosti. Najbolj ga priporočamo za vozila, kjer potrebujemo dolgotrajno zaščito, kot so:

 • Prevozna vozila kot tovornjaki
 • Vozila v težki industriji
 • Športna vozila

Lahko ga tudi izberemo za družinski avto, vendar to ne priporočamo, saj obstajajo veliko boljše možnosti. Najbolje se obnese v industrijskih okoljih in tam, kjer je potrebujemo zanesljivo in trpežno prevleko za naš sedež v vozilu.

Kaj je najboljša izbira za moje vozilo?

Prvi in glavni razlog za nakup sedežnih prevlek za avto je, da zaščitimo naše sedeže in polepšamo notranjost avtomobila. Izbira materiala, ki je nam najbolj udoben in privlačen na pogled sta glavne značilnosti, ko izbiramo prevleke.  Izberete jih lahko v katerikoli dobro založeni trgovini, še največ izbire pa je verjetno v kateri od spletnih trgovin z avtomobilsko opremo – Silux.

Kvaliteta same izdelave prevleke ni tako pomembna, saj je mišljena za zaščitni sloj. Dobre prevleke bodo izgledala lepo in dodale našemu vozilu prestiž, ki mu ga morda primanjkuje. Poleg tega bodo lahko uživali še prednosti, ki so:

 • Bolj udobna vožnja
 • Večja vrednost avta, če se ga odločimo prodati
 • Občutek zadovoljstva

Za najboljšo izbiro se lahko zgledujemo po sledečih smernicah:

 • Kupimo kar potrebujemo

Sedežne prevleke za avto potrebujemo, če mislimo, da prehitro ali preveč obrabljamo svoje sedeže. Lahko pa, da smo avto posodili našim otrokom ali prijateljem in smo v skrbeh, če bodo z njem pravilno delovali. Za take primere potrebujemo prevleke, ki so ugodne, vendar trpežne in odporne proti umazaniji. Najlon ali bombaž je odlična izbira za vsakodnevno uporabo, vendar lahko uporabimo tudi druge materiale.

 • Upoštevajo svoje in tuje izkušnje

Če se ne znajdemo v vsej izbiri, lahko vedno upoštevamo svoje izkušnje z različnimi materiali. Lahko tudi povprašamo prodajalce in povemo za kakšno situacijo potrebujemo avtomobilske prevleke za sedeže. Tako se bomo lažje znašli in hitreje prišli do želenega proizvoda.

Kaj moramo še upoštevati?

Najboljše prevleke za avto sedeže so tiste, ki so v našem budžetu in zadovoljijo naše potrebe. Nekatere lastnosti si delijo vsi materiali, druge so pa izključni samo določenim. Najlepše je vedno usnje, saj ima prestiž in izgled, ki ga drugi nimajo. Tekstilne izbire so pa bolj udobne ter jih je lažje vzdrževati – odvisno je od tega kaj hočemo in kaj pričakujemo.

Članki iz iste kategorije: