Nakup športne ure za tek

Športna ura

Tek je eden izmed najboljših način, da spravimo svoje telo v formo. Seveda je pri tem dobro, če imamo način, kako bi sledili vsem pretečenim kilometrom. Zapisovanje stvari nam v tem primeru ne pride prav, saj tek zahteva, da smo čim bolj razbremenjeni nošnje različnih pripomočkov. Tukaj je idealna rešitev športna ura, ki ima vse funkcije beleženja in merjenja športnih podatkov. Na trgu imamo na voljo ogromno izbiro športnih ur in funkcij. V tem članku pa bi vam radi olajšali izbiro tako, da vam predstavimo nekaj osnovnih funkcij, ki jih mora naša ura vsebovati.

Športna ura

Prednosti, ki nam jih nudi pametna športna ura

Športna ura je veliko več kot samo dodatek, ampak podaljša funkcije našega telesa in obenem skrbi, da se na zdrav način lotimo teka. Optimizacija našega treninga je izredno pomembna, ko želimo izboljšati naše počutje in zmogljivost, saj drugače hitro izgubimo motivacijo.

Prednosti, ki jih dobimo s športno uro so odvisne od našega načina treninga in budžeta. Resnica pa je, da nam največ vrednosti nudi prav taka ura, ki ima funkcije, ki jih potrebujemo.

Športna ura

Današnje športne ure so dostikrat pametne. To pomeni, da jih lahko povežemo z drugimi napravami in shranjujemo in prenašamo podatke. To pomeni, da:

 • Imamo vedno na voljo ključne podatke o našem zdravju
 • Pregledujemo lahko število kilometrov v arhivu
 • Podatke o naših športnih aktivnostih lahko prenesemo na računalnik ali pametni telefon

GPS v naši uri

GPS športne ure so najbolj optimalne za tek. Temu je tako, saj imajo vgrajen sprejemnik, ki meri našo pozicijo preko satelita. To pomeni, da lahko zelo natančno izračunamo, koliko kilometrov smo pretekli. Tako si lahko bolje naredimo načrt za tek, obenem pa imamo večjo motivacijo, saj imamo zapisane rezultate.

Športna ura

Take ure so odlične, če:

 • Imamo radi natančno izdelan načrt za tek
 • Želimo optimizirati naš športni načrt
 • Želimo slediti vsem pretečenim kilometrom

Tukaj moramo tudi omeniti, da poleg pretečenih kilometrov, nam GPS športna ura prikazuje tudi dodatne informacije, kot so:

 • Nadmorska višina
 • Vzponi in padci nadmorske višine pri teku
 • Hitrost premikanja med športno aktivnostjo

Merjena srčnega utripa z našo uro

Boljši modeli športnih ur imajo vgrajen merilec srčnega utripa. To je narejeno tako, da nam posebni senzor meri pretok krvi v naših žilah, ko nosimo uro na zapestju. To je izredno uporabno pri športnih, kot so:

Pri teh športih imamo tako nadzor nad našim srčnim utripom. To nam omogoča, da natančno izvemo, kje in kdaj smo bili najbolj aktivni med našo avanturo.

Take ure tudi priporočamo za vse zunanje športe in bolj resne aktivnosti, kot je triatlon. Merjenje srčnega utripa je tudi zelo pomembo, če moramo paziti na zdravje svojega srca, saj ne želimo, da ga poškodujemo. To je izredno pomembno pri ljudeh s prekomerno telesno težo, diabetikih, starejših ljudeh ter če trpimo za drugimi boleznimi, ko se ukvarjamo s športom.

Dodatne funkcije, ki nam olajšajo tek

Športne ure so narejene, da nam olajšajo spremljanje gibanja našega telesa. S tem mislimo, da ima vsaka funkcija svoj namen in je mišljena, da jo uporabimo. Poleg vseh prej naštetih tehnologij, ki jih imajo športne ure, lahko svojo pozornost usmerimo na dodatne zmogljivosti, ki nam še dodatno pomagajo pri gibanju.

Te funkcije so:

 • Vibracije in avdio zvoki za opozorilo

  Vibracije in avdio opozorila so izjemno uporabna, če se želimo popolnoma skoncentrirati na tek. Tako nam bo ob dosegu določenega srčnega utripa, pretečenih kilometrov ali dosega nadmorske višine se sprožilo opozorilo. Tako ne bomo potrebovali se ustavljati in pregledati ure, saj bomo avtomatsko vedeli na kaj nas sistem želi opozoriti.

 • Možnost nalaganja naših podatkov na pametni telefon in druge naprave

  Če imamo tako športno uro, ki ima narejeno aplikacijo, ki jo lahko uporabljamo tudi na pametnem telefonu ali računalniku, smo v veliki prednosti. Tako lahko med ali po športu naložimo vse naše zbrane podatke na računalnik ali pametni telefon.

 • Možnost prilagajanja specifičnih športnih aktivnosti

  Za začetnike in profesionalce je pomembno, da si lahko po naših željah nastavimo specifične vaje. Tako lahko optimiziramo naš trening našim sposobnostim in hitreje pridemo v formo.

Za najboljšo izbiro športnih ur in pripomočkov za šport se lahko obrnemo na spletno stran gizzmo.si, kjer bomo našli vse, kar potrebujemo za uspešen trening.

Članki iz iste kategorije: