Preverimo zgodovino domene pred nakupom

Današnje življenje si ne moremo več zamišljati več brez interneta. Na začetku 90-ih let se je zgodila prava eksplozija internetnih strani, saj je veliko ljudi spoznalo njihovo uporabnost. Kar naenkrat so bile nove domene na voljo, kar je omogočilo neštetim podjetjem, da so pričeli prodajati svoje izdelke celotnemu svetu. Danes nam registracija domene omogoča, da izbiramo med mnogimi različnimi imeni in končnicami. Preden pa se odločimo za nakup, je dobro, če poznamo zgodovino izbranega imena.

Začetki spletnih strani

V začetku razvoja spleta so bile domene zastonj. Vsak si je lahko izbral svoje ime in ga uporabil za karkoli. Sčasoma je bilo vedno več uporabnikov, kar je vodilo do potrebe, da se prične regulacija uporabe. Tako so nastali registrarji, ki so uporabnikom omogočili, da registrirajo svojo domeno. Poleg tega pa se je ustanovila korporacija ICANN, ki nadzira in uravnava sistem domen in druge elemente in protokole svetovnega spleta.

Dandanes je v obstoju vedno več spletnih strani. Zadnji podatki kažejo, da jih obstaja več kot 1,5 milijarde. To je izredno veliko število, saj vedno več podjetnikov, organizacij in društev si lasti svoje domene in spletne strani. 

Zahvaljujoč moderni tehnologiji in velikemu število ponudnikov je registracija domene izredno preprost postopek. Pomembno pa je, da vnaprej vemo končnico, ki bi jo radi uporabili ter seveda, da je domena na voljo.

Zgodovina imena domene 

Ko se odločimo za izdelavo svoje lastne spletne strani, bomo potrebovali primerno ime. To je lahko enako našemu podjetju, imenu, znamki ipd. Lahko pa je seveda unikatno. Včasih se zgodi, da moramo skleniti kompromis, saj želenega imena ni na voljo. Tako bomo morali ubrati alternativo, ki po navadi pomeni, da bomo morali malenkost spremeniti domeno. 

Registracija domene je lahko ravno zaradi tega tudi malo bolj mukotrpen proces, saj se lahko izgubimo v iskanju pravega imena za našo spletno stran. Ko bomo izbrali domeno, ki je na voljo, jo bomo lahko najeli oziroma kupili za določen čas. Preden to opravimo pa je izredno pomembno, da preverimo njeno zgodovino.

Včasih so domene, ki so že nekaj časa v uporabi, boljša izbira od čisto novih. To je posebej uporabno v primerih, če se je prejšnje podjetje ukvarjalo z enako aktivnostjo, kot mi. Tako bomo lahko uživali prednosti, kot so:

  • Boljša uvrščenost v spletnih brskalnikih na ključne besede
  • Večja teža naše spletne strani v spletnih brskalnikih
  • Boljši ugled naše spletne strani 

Registracija domene in prejšnji uporabniki

Res je, da lahko starejše domene, ki so bile že uporabljene, nam dvignejo nivo SEO optimizacije. Po drugi strani pa nam lahko tudi škodijo. Registracijo je ravno zato dobro opraviti šele, ko poizvemo o njeni preteklosti. 

To nam bo zagotovilo, da:

  • Izvemo, kdo jo je uporabljal
  • Kaj je bila njihova aktivnost
  • Ali je domena blokirana s strani velikih spletnih brskalnikov
  • Kazni, blokade in druge restrikcije, ki so morda še vedno aktivne

To je izredno pomembno, da preverimo, saj lahko drugače resno škodujemo našemu podjetju. Če so še vedno aktivirane razne blokade na ime naše spletne strani, potem bomo imeli veliko težav, da dosežemo želeno število ljudi.

To pomeni, da je registracija domene šele drugi korak, potem ko se prepričamo, da ne bomo imeli težav zaradi prejšnjih uporabnikov.

Orodja za poizvedbo zgodovine domene

Dejstvo je, da je vse na internetu sledljivo. Le stežka se zbriše katerakoli stvar za vedno, saj je vse zabeleženo na številnih strežnikih. Za zgodovino naše domene pa velja enako pravilo. To nam gre v prid, saj to pomeni, da lahko hitro poizvemo, kaj se je z njo dogajalo v preteklosti.

Registracija domene nas tako popelje na iskanje njene zgodovine. Lahko, da je prejšnji uporabnik na svoji spletni strani imel nameščeno zlonamerno kodo, viruse ali druge nezaželene stvari. Možno je tudi, da je bilo pred nami več lastnikov.

Na srečo ne potrebujemo iskati dolgo, da najdemo to, kar iščemo. Na spletu obstaja mnogo različnih spletnih strani, ki nam bodo omogočile vpogled v različne domene. Nekateri ponudniki storitev so plačljivi, drugi pa so popolnoma brezplačne.

Poleg tega pa lahko tudi izvemo statistiko prometa, imena lastnikov in ponudnika gostovanja, ki so pred nami uporabljali enako ime spletne strani. 

Še zadnja stvar, ki je zelo pomembna, je izbira gostitelja naše spletne strani. Registracija domene, izbira strežnikov in izvrstna pomoč nam je na voljo na spletni strani www.domenca.com. Na omenjenem naslovu imamo tudi možnost izbire SSL certifikata, raznih končnic in drugih lastnosti naše spletne strani in domene.

Članki iz iste kategorije: