Koristni nasveti za izbiro očal

Izbira ustreznih očal je v vsakem primeru predvsem vaša, a dovolite, da vam pri tem pomagajo tudi strokovnjaki, kot je, na primer, optik. Sicer pa je dobro, da ste že vnaprej seznanjeni s koristnimi napotki. Ti so vam lahko v zelo veliko pomoč pri izbiri najustreznejših očal. 

Izbira okvirjev glede na obliko obraza 

Ovalni obliki obraza dobro pristoji skoraj vsak okvir za očala. Še najprimernejša pa so vsekakor oglata oziroma očala aviator, ki ne smejo biti prevelika ali preveč staromodna. V primeru okroglega obraza se zlasti izogibajte majhnim ter okroglim ali zelo velikim oblikam očal. Najustreznejša so takšna, ki so nekoliko podaljšana ob robovih. 

Obraz v obliki srca od vas zahteva nežnejše okvirje, okroglih ali kvadratnih oblik. Nikakor ne posegajte po srčkastih slogih. Za oglato obliko obraza se zlasti priporočajo kremni ali karamelni odtenki, ki zelo dobro omehčajo ter nežno zaokrožijo ostre poteze na obrazu. 

Podolgovata oblika obraza narekuje okvirje z močnejšo zgornjo linijo ali zaokroženimi modeli. Ne priporočamo vam izbire majhnih ali kvadratnih modelov. 

Očala kot modni dodatek 

Četudi si boste očala zaželeli kot modni dodatek in jih ne potrebujete za to, ker imate dioptrijo, vam pri izbiri najustreznejših prav tako lahko pomaga optik. 

Z modnimi očali se ljudje pogosto bolje izražajo in so tudi samozavestnejši. Zelo pomembno je, da se vam okvirji udobno prilegajo na vaš obraz. 

Očala s tankim ali prozornim mostičkom so primernejša za ljudi, ki imajo oči nekoliko bolj skupaj. Debelejši ali temnejši mostički so primernejši za osebe, ki imajo med očmi večjo razdaljo. Če je mostiček očal postavljen nekoliko nižje, so daljši nosovi videti krajši. 

Na splošno pa velja, da vrh okvirjev ne sme iti preko zgornje linije obrvi. V takšnem primeru bi namreč dobili učinek nenehne presenečenosti. Oblika okvirja očal se mora nujno skladati z obliko vašega obraza. Na ta način bodo vašemu videzu očala pristajala ne glede na modni slog, ki ga uporabljate. 

Dolžina in širina okvirjev 

Za uporabnika je udobje očal izjemnega pomena. Pri nakupu vam bo optik preveril dolžino in širino okvirjev na straneh ter okoli ušes. Pazite, da boste izbrali okvir, pri katerem se spodnji rob ne dotika ličnic in pri tem ne draži vaše obrazne kože. 

Naprave pri okulističnih pregledih 

Okulistični pregledi so zlasti nujni v primeru, ko opažate, da z vašim vidom oziroma očmi nekaj ni v redu. Pri izbiri prave optike za pregled bodite pozorni tudi na to, katere naprave uporabljajo. 

Računalniški refraktometer se naprava, ki se uporablja za merjenje dioptrije vaših oči. Z njim se lahko meri tudi ukrivljenost roženice. Pregled se navadno začne ravno s to napravo. 

Naprava za analizo očalnih stekel

Če uporabljate korekcijska očala, boste pregledani z napravo za analizo stekel za očala, ker bo optik na ta način dobil natančne podatke o obstoječi dioptriji stekel za očala. S pomočjo naprave se lahko ugotovi , ali so vaša očala sploh ustrezne dioptrije. 

Tonometer in keratometer 

Tonometer je pri pregledih oči namenjen za opravljanje meritve očesnega pritiska. Naprava se uporabi le v primeru, če strokovnjak ugotovi simptome za prevelik očesni pritisk. 

Okulistični pregledi lahko vključujejo tudi keratometer, napravo za merjenje ukrivljenosti roženice. Če nimate pravilno oblikovane roženice, se to kaže v popačenem oziroma meglenem vidu. 

Optometristi in oftalmologi 

Vsekakor pa vrhunske naprave pri okulističnem pregledu ne pomagajo kaj dosti, če sam pregled ne poteka pod okriljem vrhunskih strokovnjakov na področju optometrije in okulistike. Pomembno je tudi, da se optometristi in oftalmologi ves čas tudi dodatno izobražujejo in tako svojim strankam nudijo le najboljše. 

Brezplačen online test vida 

A še preden se odločite za temeljit okulistični pregled, lahko kar od doma opravite popolnoma brezplačen online test vida. Na voljo vam je na nekaterih spletnih straneh podjetij, pri katerih se lahko kasneje prijavite na pregled. 

Naročilo na okulistični pregled lahko vključuje popolnoma brezplačne izmere dioptrije. Sicer pa je izjemno pomembno, da redno pregledujete svoje oči. Okulistični pregledi se priporočajo vsaj na vsaki dve leti. Če pa opazite kakršne koli spremembe ali nepravilnosti, je pregled nujen že prej. 

Na spletu lahko izpolnite poseben obrazec, ki vam omogoča, da si lahko sami izberete poslovalnico podjetja, kjer si želite pregledati svoj vid. V najkrajšem možnem času vas bodo kontaktirali in skupaj s strokovnjaki se boste odločili za najustreznejši termin pregleda za oči. 

Članki iz iste kategorije: