Zunanja svetila so lahko tudi dekorativni element

Tudi vi živite na nekoliko bolj odmaknjenem kraju, kjer ponoči cestna razsvetljava ne razsvetljuje tudi okolice vaše hiše, ali pa vsaj ne tistih kotičkov vrta oziroma dvorišča, ki bi jih bilo treba? Potem bodo potrebna zunanja svetila, ki bodo ob večernem prihodu domov poskrbela za varen korak, odganjala nepridiprave, prav tako pa razsvetljevala vaš vrt ob večernem poletnem druženju.
Ko so potrebna zunanja svetila, se večina ljudi odloči za nekoliko močnejše luči na področju garažnih in vhodnih vrat, prav tako pa poskrbijo za razsvetljavo terase – vsaj tistega dela, kjer je poleti nameščena vrtna miza. O tem, da takšna razsvetljava pogosto ni dovolj, ob sami gradnji in izpeljavi instalacij ne razmišljajo. Tako se mnogim pripeti, da šele po vselitvi ugotovijo, da bi želeli imeti dodatno razsvetljeno zunanjost, za kar pa takrat ni več veliko možnosti – razen, če želite prekopavati vrt. Za zunanjo osvetlitev tako pogosto skrbijo solarne svetilke, ki se lahko namestijo kjer koli, vendar pa je res, da je njihova svetloba precej šibka.

Če se gradnje doma in urejanja njegove okolice lotite dobro načrtovano, pa seveda mislite na vse. In tako se lahko odločite tudi za zunanja svetila, ki ne bodo zgolj funkcionalna, temveč bodo tudi zanimiv estetski element.

Če imate ob hiši in okoli nje več stopnic in okusno urejenih poti, se lahko odločite za talno osvetljavo. Če imate v svojem vrtu kakšno posebno drevo ali gredico, ki jo želite izpostaviti, je smiselno poskrbeti za svetilko, ki bo nežno poudarila rastlinje, a ne bo bodla v oči. Če imate na vrtu klop, se lahko odločite za stoječo svetilko, ki po svojem videzu spominja na starinske ulične svetilke. Nenazadnje pa bo ob poletnih zabavah in druženjih na prostem gotovo prišlo prav tudi nekaj pisanih, romantičnih lampijonov – te boste sicer res namestili zgolj poleti, a poskrbeti morate, da boste imeli na pravih mestih poskrbljeno za vtičnice.

Na zunanja svetila torej nikar ne pomislite šele potem, ko se vselite, temveč se s projektantom za vašo hišo dogovorite, da v načrt vključi tudi načrt vrta. Saj ni potrebnega veliko – skica gredic, vrtne ute, terase z mizo, morda ribnika in nekaj potk, zraven pa načrt inštalacij. Verjemite, da se vam bo izplačalo in vam ne bo žal.

Preberite si še članek o priznanem podjetju Biobizz, ki se ukvarja z sredstvi za rastline.

Članki iz iste kategorije: