Primerna osvetlitev otroške sobe

Namizne svetilke so pomemben element vsake otroške sobe. Napačno je mišljenje, da jih otrok potrebuje šele takrat, ko odide v šolo in dobi svojo pisalno mizo. V resnici otroci že v predšolskem obdobju veliko rišejo, listajo knjige in slikanice. Za vse to potrebujejo dobro osvetlitev, ravno tako kot odrasli, ko opravljajo ista opravila. Pomembno je sicer kako je otroška soba osvetljena kot celota, vendar pa je potrebno poskrbeti tudi za bolj natančno delo. Takrat morate predvideti še dodatno osvetlitev, največkrat gre za mizo ali del postelje, kjer se pogosto bere knjige.

Naravna svetloba in osvetlitev

Pomembno je, da je otroška soba čim bolj svetla. To izboljša počutje in omogoča lažje in bolj zbrano delo za šolo, pa tudi druga opravila, ki jih v sobi opravlja otrok, bodo šla lažje od rok. Prav tako ima dobra svetloba pomemben vpliv na oči. Med tista bolj pomembna, v zadnjem času so predvsem LED svetila, štejemo tudi namizne svetilke (Volino). Te so več kot nujen pripomoček v otroški sobi.

Najbolje je sicer, da je v njej čim več naravne svetlobe, vendar pa je treba poskrbeti tudi za to, da je v njej dovolj luči, ki dobro osvetljujejo prav vsak kotiček. Naravna svetloba ni vedno enako močna, zato morajo oči fokusirati in se napenjati, kar lahko privede do dioptrije. Za zbrano branje, učenje in risanje, je zato pomembno imeti primeren kotiček, kjer je svetloba ves čas povsem enakomerna.

https://www.youtube.com/watch?v=ddXbtK7STuE

Članki iz iste kategorije: