Kako iskati prvo službo

Počasi, premišljeno in sistematično
Kljub premišljenemu izbiranju začasnih in občasnih del in postavljenim kariernim ciljem, se prej ali slej znajdete v položaju, ko ne veste, kako najti ustrezno zaposlitev, kako se pripraviti na prvi razgovor in na kaj biti pozoren pri pisanju prijave in življenjepisa. V nadaljevanju smo pripravili nekaj prak… Počasi, premišljeno in sistematično
Kljub premišljenemu izbiranju začasnih in občasnih del in postavljenim kariernim ciljem, se prej ali slej znajdete v položaju, ko ne veste, kako najti ustrezno zaposlitev, kako se pripraviti na prvi razgovor in na kaj biti pozoren pri pisanju prijave in življenjepisa. V nadaljevanju smo pripravili nekaj praktičnih nasve­tov, izkušenj in dejstev, ki so lahko vsakomur precejšnja pomoč in prednost pri iskanju zaposlitve.
Začni na začetku
Izobrazba, ki si jo pridobite med šolanjem, je pogoj, da lahko določeno delo opravljate. Nekatera de­lovna mesta zahtevajo točno določeno izobrazbo, nekatera pa so takšna, da jih lahko opravljajo ljudje z različno izobrazbo. Možnosti za boljšo bodočo službo si povečujte s pridobivanjem izkušenj na področjih, ki vas zanimajo. Če imate še vedno status študenta, si nekaj izkušenj lahko pridobite tudi z zaposlitvami prek študentskega servisa. Najprej spoznajte sebe, vaše želje, vrednote in predvsem cilje. Pomembno je, da že v času izobraže­vanja poskušate ugotoviti, katero področje dela vas najbolj veseli in kaj želite doseči. Premislite, kakšne so vaše vrednote. To vam bo kasneje pomagalo pri pisanju prijav, pri razgovorih in tudi takrat, ko se boste po razgovoru odločali, ali je neka služba primerna ali ne.
Postavite si cilje, ki so fleksibilni, jasni, merljivi in predvsem realni ter dosegljivi. Postavite si tako kratkoročne kot tudi dolgoročne cilje. Premislite, kaj vse vas lahko ovira pri doseganju vaših ciljev in kako bi lahko te spremenili v dodaten izziv.
Kje iskati?
Delo iščite aktivno in delodajalce prepričajte, da ste ustrezen kandidat zanje.
Zaposlitveni portali
Dnevno spremljajte spletne zaposlitvene portale, večina delodajalcev se že poslužuje iskanja kandidatov preko spleta. Prijavite se v bazo iskalcev, dodajte in dopolnjujte vaš življenjepis, prijavite se na obveščanje o ustreznih delovnih mestih. Če se prijavljate na delovna mesta objavljena na spletu, se prijavite preko portala ali e-pošte (na primer: www.jobwiser.si, www.mojeprvodelo.com, www.zaposlitev.net, www.ess. gov.si, www.mojasluzba.si)
Tuji zaposlitveni portali: www.careerbuilder.com, www.monster.com, www.stepstone.com, www. totaljobs.com, http://europa.eu.int/eures.
Brskajte po spletnih straneh delodajalcev, kjer bi želeli delati. Izpolnite njihove obrazce za prijavo in se pozanimajte, kakšne so vaše možnosti zaposlitve.
Kadrovske agencije
Spremljajte ponudbo na spletu in se prijavite v njihove baze. Po prijavi pokličite in se pozanimajte, kakšne so možnosti za zaposlitev (www.infekra.si, www.profil.si, www.hill-int.si, www.severnica.si, www.brio.si, www.atama.si, www.pavzer.si, www.manpower.si, www.mojakariera.si).
Mreženje – negujte zveze in poznanstva.
Vprašajte znance, prijatelje, sorodnike, ali vedo za kakšno možnost za zaposlitev. Novica, da iščete delo, se hitro razširi.

Preberi več … http://delovnamesta.blogspot.com/2009/07/kako-iskati-prvo-sluzbo.html

Članki iz iste kategorije: