Kako posaditi semena v notranjih prostorih?

Gojenje rastlin v notranjih prostorih ali na domačem balkonu je lahko zabaven projekt. Sadike lahko posadimo in vzgajamo v zaprtih prostorih, če nimamo dovolj zelenih površin na dvorišču ali pa je zunaj velikokrat slabo vreme z nizkimi temperaturami. Če se odločimo za takšen projekt, je potrebno semena najprej kaliti, zato, da bi nastali zdravi kalčki. Nato jih moramo posaditi v zemljo ali pa za gojenje uporabimo metodo hidroponike. Ko so kalčki v zemlji, jim moramo zagotoviti optimalne pogoje za rast in brstenje. 

Za optimalne pogoje za rast in uspevanje rastline pa lahko v notranjih prostorih uporabimo posebno opremo za gojenje rastlin, imenovano Growbox. Rastlinski šotor je zaprt sistem, v katerem lahko gojimo zelenjavo, zelišča in različne sobne rastline. Rastlinske omare imajo v notranjosti vgrajene posebne sijalke ali reflektorje, sistem za prezračevanje, sesalni in izpušni ventilator. Mogoče pa je kupiti tudi svetlobne omare s hidroponskim sistemom, kjer rastline uspevajo na podlagi raztopin, bogatih s hranili. 

Postopek za pravilno kaljenje in gojenje kalčkov 

Za lažjo kalitev je najprej potrebno semena za približno 12 ur namakati v vodi. Pri tem bo kaljivo seme potonilo na dno sklede, nekaljivo pa bo plavalo na vodi. Ker je uspešna kalitev in kasnejša rast rastline tudi odvisna od kakovosti in vrste semen, je seme priporočljivo kupiti pri preverjenih trgovcih in dobaviteljih, kot je spletna trgovina na naslovu www.urban-farmer.si, specializirana za prodajo opreme za gojenje rastlin, kot je Growbox, različna gnojila, substrati, merilne naprave, oprema za hidroponiko in drugo. 

Postopek kaljenja se nadaljuje s tem, ko seme položimo na vlažno papirnato brisačo, ki jo postavimo na krožnik ali keramično posodo. Nato posamezno seme razmaknemo vsaj dva centimetra narazen, tako da se njihove korenine kasneje ne bodo prepletale. Nadaljnji koraki postopka kaljenja pa so: 

  • Nastavitev temperature: optimalna temperatura za rast znaša med 21 do 29 stopinj Celzija. Da bi dosledno zagotavljali ta temperaturni razpon, lahko postopek kalitve  opravimo v Growbox šotoru, ki je opremljen z naprednim prezračevalnim sistemom, ventilatorjem in filtrom. Vse te lastnosti zagotavljajo ustrezno toploto v notranjosti šotora, pri čemer so semena in rastline tudi oskrbovane z dodatnim ogljikovim dioksidom, ki spodbuja njihovo rast in kaljenje. 
  • Papirnate brisače morajo ostati ves čas vlažne, zato jih večkrat dnevno škropimo z vodo.  
  • Prva semena običajno vzklijejo v kalčke z majhnimi koreninami po dveh dneh. Ko so korenine dolge dva centimetra, so kalčki pripravljeni za sajenje v lonce z zemljo. 

Postopek za pravilno sajenje kalčkov v zemljo 

Skoraj do vrha napolnimo majhne vrtne lončke z zemljo, ki mora biti dovolj zračna in predvsem vlažna na dotik. Nato v zemlji naredimo globljo luknjo, v katero s pomočjo pincete nežno potisnemo kalček s koreninami, pri čemer so korenine obrnjene proti dnu lonca. Luknjice ne smemo izvrtati preveč globoko ali preblizu površine zemlje. Kalčke v loncu nato prekrijemo s centimetrsko plastjo zemlje. 

Primerna vlažnost prostora za rast kalčkov v zemlji

Kalčki, ki se še niso razvili v rastline so precej občutljivi na vlažnost v prostoru, zato moramo zemljo škropiti dvakrat dnevno, vendar je pri tem ne smemo namakati, da bi voda na površini zemlje stala. Prekomerna vlažnost v zraku in zalivanje negativno vplivata na rast kalčkov. 

Prav zato je uporaba Growbox opreme za gojenje rastlin idealna izbira, saj je šotor izdelan iz materialov, ki ne vpijajo vode in vlage. Poleg tega so na spodnjem delu zaprtega sistema dodatne odprtine za pasivno zračenje, ki uravnavajo pretok zraka in vlažnost v notranjosti rastlinske omare. 

Growbox šotor zagotavlja optimalno temperaturo za rast rastlin 

Šotor za gojenje rastlin v zaprtem sistemu vzdržuje optimalno temperaturo za rast kalčkov in rastlin, v temperaturnem razponu med 24 in 29 stopinj Celzija. Semena in rastline pri tem niso izpostavljene neposredni sončni svetlobi, ki sicer ustvarja preveč suhe in vroče pogoje. 

Na spletni strani ponudnika specializirane opreme za gojenje rastlin na naslovu urban-farmer.si lahko najdete različne vrste, blagovne znamke in cenovne razpone Growbox šotorov, ki nudijo tudi različno notranjo razsvetljavo za vzdrževanje optimalne temperature in vlažnosti v zraku. Razsvetljava v notranjosti šotora zajema: 

  • Fluorescentne žarnice
  • Visokonapetostne sijalke, kot so natrijeve sijalke in kovinske halogenske svetilke
  • Energetsko učinkovite svetlobne diode oziroma LED žarnice 

Članki iz iste kategorije: