Dodatna avtomobilska oprema – pokrovi platišč

Pokrov platišča je okrasni element, ki pokriva vsaj osrednji del avtomobilskega kolesa, in sicer pesto kolesa, hkrati pa slednjega tudi ščiti pred nabiranjem vlage in umazanije.
Tehnično je to majhen pokrov, izdelan iz plastike ali kovine, ki se pritrdi na platišče. Na avtomobilih z jeklenimi platišči navadno taki pokrovi prekrivajo celotno platišče. Na avtomobilih z litimi platišči pa se navadno uporabljajo veliko manjši pokrovi, ki pokrivajo zgolj njihov osrednji del, torej pesto kolesa.

Pojav pokrovov platišč in njihov razvoj

Prvič so bili pokrovi platišč uporabljeni leta 1860. Opredeljeni pa so bili kot protiprašni in protimaščobni pokrovi. Pritrditi jih je bilo mogoče na osrednje pesto lesenega ali kovinskega platišča. Glede na vrsto platišča se je razlikoval tudi način njihove pritrditve in njihova oblika. Po letu 1940 so pokrovi platišč postali standardna oprema nekaterih prestižnih avtomobilskih znamk. Bili so skrbno okrašeni z vtisnjenim logotipom izdelovalca in so kot taki že postali tudi okrasni element. Pogosto so bili obarvani v enako barvo kot tudi sama karoserija avtomobila. Material takih platišč je bila kovina. Šele v letu 1970 so se na trgu pojavili plastični pokrovi platišč, ki pa so do leta 1980 preplavili trg.

pokrovi-platisc-1

Estetika

Pokrovi platišč navadno nosijo logotip izdelovalca ali avtomobilske znamke. Zgodnji pokrovi so bili pogosto kombinirani s kromom in so imeli dekorativne, vendar nefunkcionalne dodatke.

Slabosti

Pokrovi platišč na slabih cestiščih pogosto odpadejo med vožnjo, in sicer zlasti pokrovi, ki prekrivajo celotno platišče. Manj pogosto odpadejo manjši pokrovi, ki prekrivajo zgolj pesto kolesa. Ta težava do dandanes še ni bila uspešno popolnoma odpravljena, kljub številnim različnim načinom njihovega pritrjevanja na platišča avtomobilskega kolesa.

Cena

Pokrovi platišč, naj si bodo taki, ki prekrivajo celotno platišče kolesa ali zgolj njegov pesto, so cenovno ugodni in sodijo v kategorijo dodatne avtomobilske opreme. Navadno jih je mogoče kupiti v kompletu ali posamezno. Tudi dandanes opravljajo svojo funkcijo zaščite pesta kolesa pred vlago in umazanijo, poudarjena pa je tudi njihova estetska vrednost, kar pomeni, da so na voljo v najrazličnejših barvnih odtenkih, kar seveda tudi vpliva na njihovo končno ceno. Kupiti jih je mogoče pri pooblaščenih prodajalcih dodatne avtomobilske opreme, nemalokrat pa je mogoče kupiti tudi pokrove, ki so univerzalni, ne nosijo logotipa znamke avtomobila, so pa zato cenovno še ugodnejši.
Velika izbira univerzalnih pokrovov platišč vas čaka na spletnih straneh podjetja Withcar.

Članki iz iste kategorije: