Jezikovni tečaji pred leti in danes

V času moje mladosti, torej kakšnih 30 let nazaj, so bili jezikovni tečaji redki, predvsem pa ni bilo dobre izbire. Večinoma si se lahko učil nemščino in angleščino, kakšni bolj zanimivi jeziki pa niso bili na voljo. Prav tako so bili jezikovni tečaji na voljo le v večjih mestih – vsaj kar se tiče tečajev pravih jezikovnih šol. V manjših krajih in vaseh so tečaje jezikov pogosto organizirali v sklopu kakšne druge organizacije, vodili pa jih niso usposobljeni pedagogi, temveč pač ljudje, ki so nek jezik »obvladali« in so imeli voljo, da svoje znanje delijo z drugimi.jezikovni-tečaji

Temu so sledili jezikovni tečaji, ki so jih organizirale razne ljudske in delavske univerze, šele kakšni dve desetletji nazaj pa so se pričele pogosteje pojavljati prave jezikovne šole, ki so v zadnjem desetletju doživele pravi razcvet. V njih danes ne ponujajo zgolj angleščine in nemščine, temveč je nabor jezikov precej velik – tudi marsikateri eksotičen se najde med njimi. Prav tako niso jezikovni tečaji na voljo več zgolj odraslim oziroma zaposlenim, temveč so prilagojeni številnim ciljnim skupinam – od predšolskih otrok do upokojencev.

Jezikovne šole seveda skrbijo, da v njih poučuje usposobljeno osebje, pri tem pa pogosto pomagajo tudi tujci, ki imajo vlogo naravnih govorcev in so priročni zlasti pri učenju konverzacije. Medtem, ko začetni jezikovni tečaji nudijo spoznavanje z osnovami, je pri nadaljevalnih jezikovnih tečajih pogosto bistvena prav konverzacija, ki je osnova uspešnega komuniciranja.

Učenje tujih jezikov v tujini

Kaj pa učenje tujih jezikov v tujini? Seveda, tudi to je danes precej bolj razširjeno kot včasih. Ko sem bila mlada, sem si sama organizirala pot v Anglijo, kjer sem se učila angleščine, in pri tem mi ni prav nihče pomagal. Danes pa za celotno organizacijo, ki vključuje tako učenje kot bivanje in prevoz, organizirajo ali turistične agencije ali jezikovne šole. Tako se lahko po novo jezikovno znanje odpraviš kamor koli si zaželiš – v sosednjo državo ali tudi na drug konec sveta, s čimer pa se dejansko ne učiš zgolj jezika, temveč tudi dobro spoznaš kulturo in navežeš veliko novih stikov.

Kako izbrati organizatorja jezikovnih potovanj?

Kadar se želimo bodisi naučiti novega tujega jezika ali zgolj nadgraditi svoje znanje le-tega, je najučinkovitejše zagotovo učenje tujega jezika v isto govoreči državi. Prav zaradi tega boste največ znanja za svoj denar dobili z obiskovanjem tečaja tujega jezika v tujini. Danes tovrstne tečaje organizira kar nekaj agencij in včasih je težko vedeti, katero izmed njih izbrati. Instinkt v dobi interneta nam narekuje, da se najprej osvestimo o vsem kar moramo vedeti o tečajih tujih jezikov v tujini bodisi na spletnih straneh organizatorjev, bodisi na kakšnih forumih. Seveda pa je najboljše priporočilo iz prve roke, zato najprej povprašajte prijatelje, če in s katero izmed agencij so se udeležili tečaja v tujini. Ena čedalje bolj prepoznavnih agencij je Lta iz Slovenske Bistrice. Ne le, da imajo v ponudbi vrhunske šole, pač pa se posvetijo znanju, željam in potrebam vsakega posameznika in mu pri izbiri tečaja tudi svetujejo. Na njihovi spletni strani pa lahko prelistate njihov katalog tečajev tujih jezikov 2015, hkrati pa si naročite tudi brezplačen tiskan izvod kataloga. Poleg vsega naštetega omenjen organizator v sodelovanju z NLB ponuja za vse znanja željne, odplačevanje tečaja na obroke. Več o tem in vseh ostalih stvareh, ki jih morate vedeti pred odhodom na tečaj tujega jezika v tujino, pa si preberite na njihovi spletni strani.

Članki iz iste kategorije: