Načrtovanje, potek in izdelava spletnih strani

Če si želite svojo spletno stran, vendar vam izdelava spletnih strani ni ravno blizu, naj vas nikar ne bo strah. Tudi v tem primeru se lahko osnovnega načrtovanja lotite sami – a zgolj toliko, da boste znali mojstru za spletne strani razložiti kaj želite. Potem bo moral večino dela opraviti on sam, vi pa boste le potrjevali, kaj vam je v redu, in kaj bi želeli narediti nekoliko drugače.
Za začetek si narišite načrt strani, ki je lahko videti kot drevo. Najprej imate osnovno oziroma domačo stran, iz katere rastejo veje, ki predstavljajo potrebne podstrani.izdelava-spletnih-strani

Te se lahko cepijo še naprej, denimo na posamezne članke oziroma predstavitev posameznih proizvodov iz neke skupine. Tako za glavno stran kot podstrani si zapišite, kaj vse na njih potrebujete. Običajno bo potrebnih vsaj nekaj vrstic besedila in fotografija, poleg tega pa si lahko zaželite še druge stvari – kontaktne obrazce, iskalnike po straneh, oglasni prostor in podobno.
Ko imate „v glavi” kaj naj bi približno bilo na vsaki strani, pomislite še na to, kakšen videz si želite. Že res, da bo moral delo opraviti oblikovalec, a gotovo mu boste povedali, katere so tiste barve, ki jih želite, ali želite velike ali manjše fotografije, ali je za vas večji poudarek na slikovnem gradivu ali besedilih, kako naj bodo reči zložene na strani, da vam bo všeč … Da bo izdelava spletnih strani (edsolution.si) stekla kar najhitreje, je vedno dobro na spletu poiskati tudi nekaj primerov strani, ki so vam všeč.
Zdaj je čas, da poiščete mojstra. Izberite tistega, ki se vam bo glede na vaše zahteve zdel najbolj kompetenten in katerega cena vas ne bo spravila v jok. Pogovorita se o vašem načrtu, saj vam bo še marsikaj svetoval oziroma povedal, kako bi on naredil stvari, da bi delovale bolje. Ko se strinjata, naredita plan poteka izdelave – razdelita ga na faze, da bosta lahko vsako fazo najprej potrdila in šele nato nadaljevala z delom.

spletna-stran Tako se lahko nestrinjanja sproti učinkovito odpravlja. Poleg samega dela s programiranjem in oblikovanjem se posvetita tudi osnovam, torej registraciji spletne domene, gostovanju in podobno. Ne pozabita se dogovoriti, kako bo potekalo vajino sodelovanje po tem, ko bo spletna stran že delovala – bosta še vedno sodelovala zaradi vzdrževanja, prilagoditev, optimizacije in podobno?

Ko je izdelava spletnih strani tako rekoč gotova, je pred objavo priporočljivega nekaj testiranja. Povezavo do nove spletne strani je dobro potem, ko je na njej že uporabna vsebina, poslati svojim prijateljem. Ti se lahko na strani nekoliko poigrajo in odkrijejo, če morda vendarle še kaj ne deluje oziroma se kje pojavljajo „porodne težave”. Ko so te odpravljene, pa je seveda čas, da novo spletno stran naznanite širšemu občinstvu in pričnete spremljati analitiko.
https://www.youtube.com/watch?v=U1S2moaRJR0

Članki iz iste kategorije: