Verige

Za optimalno delovanje motornega kolesa moramo vsake toliko časa preveriti njegove pomembne sestavne dele.Verige Med njimi je tudi veriga, ki zahteva primeren način vzdrževanja. Za vzdrževanje verige je potreben redni servis in mazanje z mazivi, ki jih ponujajo različni proizvajalci. Sestava maziva mora biti takšna, da hkrati doseže težko dostopne dele v…

Za optimalno delovanje motornega kolesa moramo vsake toliko časa preveriti njegove pomembne sestavne dele.Verige Med njimi je tudi veriga, ki zahteva primeren način vzdrževanja. Za vzdrževanje verige je potreben redni servis in mazanje z mazivi, ki jih ponujajo različni proizvajalci. Sestava maziva mora biti takšna, da hkrati doseže težko dostopne dele verige in tudi ostane na njej ob velikih hitrostih vrtenja, zato je priporočljivo kupiti prav za to namenjena maziva. Pred ponovnim mazanjem je potrebno verigo očistiti s primernimi čistili. Primerno očiščena in namazana veriga ima velik vpliv na optimalen prenos sil iz motorja na zadnje kolo.

Zaradi velikih sil, ki jih veriga prenaša in njenega ključnega pomena za delovanje motorja mora ta imeti specifične lastnosti. Biti mora močna, odporna na umazanijo in hkrati imeti čim daljšo življenjsko dobo. Specifikacije se tudi med enakimi velikostmi verig med različnimi motornimi kolesi lahko precej razlikujejo. Pri izbiri moramo paziti tudi na to, kje se bomo največ vozili, saj moramo na primer pri motorju za cestno vožnjo izbirati med drugačnimi lastnostmi kot pri motorju za off road vožnjo. Proizvajalci se trudijo izdelati verige iz novih materialov, ki bodo še bolj vzdržljive kot do sedaj.

Kako priti do kvalitetne znamke verig pa je druga zgodba. Na tržišču je kar veliko ponudnikov, le malo pa jih je res vrednih nakupa. Predlagam, a si pred nakupom preberete ocene posameznih serij in se potem odločite za tiste, ki vam ustrezajo.

Seveda pa je tudi res, da če denar ni omejitev, so dražje znamke verig dosti bolj kvalitetne. Vse je odvisno ali je vožnja z motorjem za vas hobi ali skorajda poklic.

Sklep

Če ste prebrali nasvete zgoraj, potem se predvsem osredotočite na slednje:

  • namen uporabe verig
  • ocene
  • znamko in ceno

Ti dejavniki so vse kar potrebujete za uspešno izbiro pravih. Brez dvoma pa niso pomembne pri delovanju motorja samo verige, temveč tudi deli v stiku z njimi, olja, ki jih uporabljamo in skrb, ki jo vložimo v vzdrževanje.

Preberi več … http://www.jobwiser.si/avtomoto/verige

Članki iz iste kategorije: