Cevi za različne namene

Metode zalivanja na vrtu 

Preden se odločite za ustrezno metodo zalivanja na svojem vrtu, si morate odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj. Vrsta zalivanja je namreč v veliki meri odvisna od tega, kako velik je vaš zelenjavni vrt, koliko časa imate na razpolagi in kakšno podnebje je na vašem področju gojenja rastlin in ne nazadnje še, koliko denarja ste sploh pripravljeni porabiti za to. 

Zalivalka

Zalivalke so odlična izbira, če imate majhen vrt. Pri nakupu izberite takšno, ki je lepo uravnotežena, lahko nosilna in ima dovolj dolgo cev. Lahko je narejena iz kovine ali plastike. Plastika je sicer lažja od kovinske in cenejša, a ima bistveno krajšo življenjsko dobo. 

Na vse vrtne cevi naj bi se načeloma dalo namestiti razpršilnik, ker je to veliko nežnejše do rastlin. Tako kot zalivke so lahko tudi razpršilniki kovinski ali plastični. Za nežno zalivanje morate imeti razpršilnik obrnjen navzgor, za namakanje ga obrnite navzdol. 

Uporaba cevi 

Z uporabo cevi boste lahko dolivali večje količne vode z veliko manj truda, kot če bi, na primer, morali težke zalivke nositi sem ter tja. Na trgu vam je na voljo kar nekaj vrst vrtnih cevi. Možnost imate izbirati med cevmi, ki se ne vozlajo ali med tistimi, ki jih lahko sploščite in jih posledično lažje shranjujete. Dobrodošle so cevi z boljšim pretokom.

Vrtne cevi se med seboj razlikujejo tudi glede na premer. Večji premer omogoča več vode. Cevi je treba pri uporabi opremiti z napravami, ki poskrbijo, da se voda razprši v kapljice. 

Članki iz iste kategorije: