Najbolj priljubljeni zalivalni sistemi za vrt

Zalivalni sistemi za vrt

Posebna vrsta zalivalnega sistema za vrt je prav gotovo kapljično namakanje. Velja za cenovno precej dostopno rešitev. Ima skrite cevi v zemlji in s tem v nobenem primeru ne more kaziti izgleda vašega celotnega vrta.

Lahko celo rečemo, da je kapljično zalivanje daleč najbolj priljubljeni zalivalni sistem za vrt. Pri njem se lahko odločite za preprostejše ali bolj kompleksne rešitve. Lahko je ročno, lahko pa si seveda omislite tudi merilec časa.

Kapljično namakanje
Kapljično namakanje deluje na kateri koli strmini in tipu tal

Uporablja se lahko celo za namakanje trave in ne zgolj vrta. Kljub temu se na trati bolj priporočajo drugi zalivalni sistemi – takšni, ki so bolj primerni za večje travnate površine.

Ena od številnih prednosti kapljičnega zalivanja je denimo ta, da vodo pripelje direktno v korenine rastline.

Doma izdelani namakalni sistemi za vrt

Seveda si lahko namakalni sistem za vrt izdelate kar doma v lastni režiji. Seveda morate izjemno dobro poznati potrebe rastlin po vodi, seznanjeni morate biti s prav vsemi komponentami za izdelavo namakalnega sistema, ki so na voljo.

Prav tako morate poznati zahteve namakalnega sistema, njegove zmogljivosti ter način samega delovanja. Pravilno morate poskrbeti za vgradnjo. Ne nazadnje pa je treba namakalni sistem optimalno nastaviti in programirati še krmilno uro.

Naredi sam/a – Kapljični namakalni sistem iz plastenk (prednosti in slabosti)

Na trgu so za izdelavo lastnega namakalnega sistema na voljo vnaprej pripravljeni kompleti. Ti so sestavljeni iz komponent namakalnih sistemov za manjši vrst, korita in grede. Seveda je možen tudi nakup dodatnih delov, da lahko primerno dopolnite namakalni sistem. V tem primeru mislimo na primer na senzor dežja, razpršilce, razne spojke ter podobno.

Ključna faza pri izdelovanju lastnega namakalnega sistema je zlasti načrtovanje. Imeti morate tudi saditveni načrt. Primere izdelave sistemov, kot so zalivalni sistemi za vrt, pa si lahko ogledate tudi na spletu.

Članki iz iste kategorije: