Glavni razlogi za izgubo podatkov iz spominskega medija

Trdi disk in logične okvare

Moderni operacijski sistemi potrebujejo veliko prostora za namestitev in pravilno delovanje. Temu je tako, saj imajo mnogo funkcij brez katerih ne bi mogli uporabljati računalnika za raznovrstne naloge. Pri vsakodnevni uporabi računalnika pa je lahko trdi disk ali SSD pod veliko obremenitvijo. To pa zato, ker mora v svoj spomin hkrati pisati in brati veliko količino podatkov, da omogoča normalno delovanje aplikacij. Pri tem pa je vedno možnost, da pride do napake operacijskega sistema, kar povzroči zmrzovanje, počasno delovanje in druge težave. Možno pa je tudi, da prenehajo delovati določeni programi ali pa celoten operacijski sistem. Temu pravimo logične okvare operacijskega sistema.

Logične okvare pa se zgodijo takrat, ko pride do napake v strukturi particije na našem trdem disku. Tako računalnik noče več naložiti operacijskega sistema. Naši podatki so še vedno fizično prisotni na trdem disku, vendar so nam nedostopni. Priporočeno je, da tak računalnik nemudoma odnesemo v servis za reševanje podatkov iz diska. S tem preprečimo nadaljnjo škodo in omogočimo strokovnjakom hitrejšo obnovo podatkov.

Uporaba NAS sistema je ključna

Najlažje se je zavarovati proti izgubi podatkov z varnostnimi kopijami. Tako lahko na dodatno spominsko kartico shranimo gesla, namestitvene datoteke aplikacij, e-poštna sporočila, glasbo ipd. Seveda pa je možno za to nalogo tudi uporabiti zunanji trdi disk, SSD, USB ključ in druge naprave. 

Vedno je priporočena uporaba NAS sistema. To je poseben računalnik v katerega vgradimo enega ali več trdih diskov ali SSD-jev. Z brezžično ali žično povezavo v omrežje pa imajo vsi računalniki dostop do podatkov v NAS-u. Možno pa je tudi ustvarjanje različnih profilov za preprečevanje dostopa do občutljivih informacij nekaterim računalnikom, uporabnikom in organizacijam. 

Članki iz iste kategorije: