Kako so narejeni betonski strešniki?

Ko gledamo posnetke tornadov in hudih neviht se dostikrat na naših ekranih poleg odplavljenih celotnih naselij pojavljajo prizori hiš z odprtimi strehami ali pa kar brez teh. Močan veter in nevihte velikokrat poškodujejo ogromno količino streh zato nas bega vprašanje: ali lahko glede na napovedi o vedno hujših nevihtah vsaj izboljšamo vzdržljivost naših streh?strešniki

Ljudje gradimo strehe že od prazgodovine. Od zgodnjih faz hiš iz blata in slamnatih streh smo na neki točki napredovali do streh iz jekla, stekla, kamna, … Na koncu pa še vedno les in kamen ostajata ključni sestavini gradnje stavb. V moderni dobi je pri gradnji klasičnih hiš največ teh pokritih z betonskimi, asfaltnimi in glinenimi strešniki.

Samo zato, ker hiše ni izvedljivo pokriti z ogromno plato betona še ne pomeni, da za streho betona ne moremo uporabiti. Veliko ljudi v zadnjem času se odloča za pokritje strehe s tankimi betonskimi strešniki.

Betonski strešniki so se prvič pojavili že v 40. letih 19. stoletja, ko jih je začel izdelovati nemški pridelovalec cementa Adolph Kroher. Ta gospod je izdelal stroj, ki je stiskal beton in iz njega delal tanke plošče znane kot strešniki. Tehnika prekrivanja steh z betonskimi strešniki je v tem času postala popularna predvsem na bavarskem, kjer še danes stojijo strehe iz tistega obdobja.

Betonski strešniki ne zagotavljajo tako trde stabilnosti kot betonska plata a lahko zagotovijo močno zaščito pred točo in vetrom do 200 km/h. Za razliko od strešnikov, ki so osnovani na materialu iz nafte so betonski strešniki negorljivi.

Ponavadi je cena betonskih strešnikov malenkost višja od glinenih, asfaltnih in ostalih vendar so načeloma vzdržljivi dlje časa. Moderne metode mešanja betona dovoljujejo proizvajalcem izdelovanje betonskih strešnikov v različnih barvah ter slogih. Namesto klasičnih sivih strešnikov danes betonski strešniki lahko pridobijo izgled keramike.

Samo zato, ker so betonski strešniki narejeni iz betona pa to še vedno ne pomeni, da ne občasno ne potrebujejo zamenjave in vzdrževanja. Kljub svoji vzdržljivosti se lahko pojavijo naprimer potresi kateri povzročijo kakšno razpoko. Če strešnikov ne vzdržujemo pa se po dolgem času lahko pojavi tudi mah.

https://www.youtube.com/watch?v=Kb3SxV57pX8

Članki iz iste kategorije: