Najprimernejše gostovanje za WordPress

Danes je spletno stran postaviti mnogo lažje, kot je bilo pred leti. Kdor ni imel znanja programiranja in hkrati tudi oblikovalske žilice, spletne strani ni mogel izdelati, kvečjemu je lahko nekomu plačal, da jo je zanj naredil. Danes je situacija precej drugačna, saj lahko spletno stran postavi vsak, ki ima na voljo dovolj časa. Res je, brez programiranja in oblikovanja je možno postaviti povsem spodobno spletno stran. Še več, tudi profesionalno stran in celo spletno trgovino, forum, informacijski portal ali kaj podobnega.
Vse to nam omogoča odprtokodni sistem WordPress, ki si ga lahko brezplačno prenesemo s spleta. Nato nam preostane le še to, da si sistem namestimo na strežnik, do katerega smo dobili dostop, ko smo zakupili spletno gostovanje, ter se z uporabniškim imenom in geslom vpišemo v administracijo sistema. Tam lahko preprosto izbiramo med več tisočimi vnaprej pripravljenimi grafičnimi predlogami ter si tako »izdelamo« spletno mesto skladno z željami in zahtevami. Seveda za spletno stran potrebujemo tudi domeno.

gostovanje spletnih strani

Glede na to, da je WordPress najbolj priljubljen CMS sistem na svetu, se pogosto pojavlja vprašanje, katera vrsta spletnega gostovanja je za gostovanje WordPressa najbolj primerna. Je to deljeno gostovanje, morda VPS ali celo namensko gostovanje?

Odgovor na vprašanje ni tako enostaven, vsekakor pa ne enoten, saj zavisi od same spletne strani. Bistvena dejavnika, ki ju moramo upoštevati, sta velikost in obiskanost spletne strani. Klasično deljeno gostovanje je primerno za gostovanje manjših in srednje velikih spletnih trgovin ter manjših trgovin, medtem ko je za večje spletne strani in trgovine smiselno zakupiti zmogljivejše VPS gostovanje, za tiste največje, najzahtevnejše in najbolj obiskane pa je najbolje zakupiti kar namenski strežnik.

Da je deljeno gostovanje primerno le za manjše in srednje spletne strani, pa ne velja več kot pribito, saj so najboljši strežniki danes že tako zmogljivi, da brez težav omogočajo povsem kakovostno spletno gostovanje tudi večjih in zahtevnejših spletnih strani. To je za naročnike vsekakor zelo dobra informacija, saj je deljeno spletno gostovanje mnogo cenejše od VPS in namenskega gostovanja.

Eden izmed glavnih pokazateljev, da je deljeno gostovanje kakovostno, je ta, ali strežnik vsebuje SSD diskovna polja ali ne. Ta so mnogo hitrejša (in dražja) od njihovih HDD predhodnikov, zato omogočajo nižje odzivne čase. Z drugimi besedami to pomeni, da se spletne strani odzivajo oziroma obiskovalcem prikazujejo hitreje.

Opozoriti velja, da zgolj zmogljiv strežnik z najnovejšo opremo še ni zagotovilo za hitro delovanje spletne strani. Ta mora biti tudi optimizirana, saj lahko prav neoptimizirana spletna stran (npr. velike datoteke slik, slabo strukturirana koda, neuporaba predpomnjenja, izvajanje večjega števila skript, …) predstavlja ozko grlo, zaradi katerega prihaja do upočasnjenega delovanja.

Članki iz iste kategorije: