Magnezij lahka kovina

Magnezij je lahka kovina srebrno-bele barve. Njena teža je za tretjino manjša od aluminija. Na zraku magnezij rahlo potemni. Magnezij v obliki prahu se na zraku segreje, vžge in gori z belim plamenom. Težje se magnezij vžge v obliki kepe. Uporaba magnezija je raznovrstna. Poglavitne količine magnezija se uporabljajo pri dodajanju k aluminiju. Dod…

Magnezij je lahka kovina srebrno-bele barve. Njena teža je za tretjino manjša od aluminija. Na zraku magnezij rahlo potemni. Magnezij v obliki prahu se na zraku segreje, vžge in gori z belim plamenom. Težje se magnezij vžge v obliki kepe. Uporaba magnezija je raznovrstna. Poglavitne količine magnezija se uporabljajo pri dodajanju k aluminiju. Dodan magnezij aluminiju izboljša mehanske, obdelovalne in varilne lastnosti. Tipičen primer takšne mešanice so pločevinke za pijače. Magnezij se poleg tega uporablja v raznih dejavnostih od orožarske industrije, prek avtomobilske industrije, pri pridobivanju jekla in železa, v kmetijski, kemijski in gradbeni industriji, pa vse do športnih aktivnostih. Znana je uporaba magnezija za boljši oprijem pri nekaterih športih kot so alpinizem in plezanje, dvigovanje uteži in podobni športi, kjer je potreben odličen oprijem.

Za človeški organizem ima magnezij veliko dobrih lastnosti. Velja kot zelo dober čistilec črevesja, zaradi sposobnosti pospeševanja odvajanja vode iz telesa. Pri lastnosti odvajanja velja biti previden, saj imajo lahko pretirane količine odvajalni učinek. Največja dnevna količina magnezija je odvisna predvsem od spola, starosti in bolezni. Moški potrebuje več magnezija zaradi večje mase okostja. Med žensko populacijo največ magnezija potrebujejo nosečnice in doječe mame.

Magnezij je v živilih dobro zastopan. Največ magnezija dobimo v orehih in polnozrnati pšenični moki. Z magnezijem bogata živila so : špinača, banane in govedina. Magnezij je poleg tega prisoten v mesu in mlečnih izdelkih, ribah, soji, ter nekaterem sadju.

Človeško telo magnezij ne izkoristi v celoti, ampak le 30—60% zaužite količine. Pomemben je za delovanje mišic in živčevja. Pozitivni učinki s prehrano, ki vsebuje magnezij, se kažejo na ohranjanju močnih in zdravih zob, delovanju mišic, presnovi, delovanju živčnega sistema, splošno dobrem psihološkem delovanju, preprečuje tudi utrujenost in izčrpanost.

Preberi več … http://perun.kwa.si/znanost/magnezij-lahka-kovina/

Članki iz iste kategorije: