Vetrobranska stekla – nujna zaščita za vse voznike

Vetrobransko steklo je prednje steklo avtomobila ali motorja, narejeno iz lepljenega varnostnega stekla. Tipično gre za vrsto obdelanega steklenega materiala iz dveh običajno ukrivljenih steklenih plošč. Med njima je zaradi varnosti vstavljena plastična plast, vse skupaj pa je nato vezano v okvir vetrobranskega stekla. Tako steklo voznika in potnik…

Vetrobransko steklo je prednje steklo avtomobila ali motorja, narejeno iz lepljenega varnostnega stekla. Tipično gre za vrsto obdelanega steklenega materiala iz dveh običajno ukrivljenih steklenih plošč. Med njima je zaradi varnosti vstavljena plastična plast, vse skupaj pa je nato vezano v okvir vetrobranskega stekla. Tako steklo voznika in potnike varuje pred vetrom in letečimi delci, kot so insekti, prah in kamenje. Vetrobranska stekla varujejo tudi pred UV žarki in, najpomembneje, pomeni fizično prepreko in varovalo v primeru prometne nesreče.

Vetrobranska stekla so bila nekoč zelo nevarna

Vetrobranska stekla so bila sprva narejena iz običajnega okenskega stekla, kar je pomenilo veliko nevarnost resnih poškodb v primeru prometne nesreče. Naslednja generacija sprednjih stekel je bila narejena iz odebeljenega stekla, ki so ga v okvir vpeli z gumo ali neoprenom. Takšno steklo se je ob trčenju sicer razbilo na številne in načeloma nenevarne koščke, vendar je bilo zelo neodporno – zlomil ga je lahko že manjši kamen. Problem je leta 1919 rešil Henry Ford z uporabo nove francoske tehnologije in s »ploščenjem« stekla – nova vetrobranska stekla so bila sestavljena iz dveh steklenih plošč z vmesno plastjo iz celuloze, ki je zagotavljalo, da je prednja avtomobilska ali motorna šipa tudi ob morebitnem trčenju ostala cela. Sčasoma so tehnologijo vetrobranskih stekel še dodelali in izpopolnili. Rezultat so močna in varna avtomobilska stekla, ki so v uporabi danes in so narejena tako, da ostane steklo v okvirju  tudi ob močnem udarcu oziroma ob prometni nesreči.

Vetrobranska stekla razvrščamo v tri kategorije

Zaradi različnih modelov motornih koles so strokovnjaki naredili vetrobranska stekla primerna le-tem. Vetrobranska stekla razvrščamo na tri kategorije racing stekla, standard stekla in touring stekla. Racing vetrobranska stekla so posebej dizajnirana za dirkanje. Steklo je po sredini povišano, ob straneh pa je v originalnih dimenzijah in nudi optimalno aerodinamiko ter idealno zaščito pred vetrom-ne samo pri visokih hitrostih. Standard vetrobranska stekla imajo odličen videz in zagotavljajo optimalno zaščito pred vetrom ter vremenom. Razvita so bila posebej za skuterje, enduro in roadsterje. Touring vetrobranska stekla imajo še izboljšano zaščito pred vetrom. Zahvaljujoč kotu, ki ga vsebuje ta vrsta stekla, gre veter za spojler, kar pomeni, da so neprijetnosti zaradi turbulence vetra zmanjšane, zaščita pred vetrom pa izboljšana. Njuna kota in dolžini je mogoče ročno prilagoditi v različne položaje. Tako lahko voznik tudi pri visokih hitrostih in dolgih razdaljah sedi pokonci ter povsem sproščeno. Vetrobransko steklo je narejeno iz posebej stabilnega plastičnega materiala.

Preberi več … http://perun.kwa.si/tehnologija/vetrobranska-stekla-nujna-zascita-za-vse-voznike/

Članki iz iste kategorije: