Zunanja svetila

Ena osnovnih človekovih bivanjskih potreb je svetloba, in to moramo upoštevati tudi pri gradnji naših bivališč. Kako mora biti pri načrtovanju doma poskrbljeno za naravno svetlobo, je določeno z zakonodajo (ki določa minimalne predpise za gradnjo). Prav tako vsak projektant dobro ve, kakšna naj bi bila določila za minimalno osvetlitev notranjosti z…

Ena osnovnih človekovih bivanjskih potreb je svetloba, in to moramo upoštevati tudi pri gradnji naših bivališč. Kako mora biti pri načrtovanju doma poskrbljeno za naravno svetlobo, je določeno z zakonodajo (ki določa minimalne predpise za gradnjo). Prav tako vsak projektant dobro ve, kakšna naj bi bila določila za minimalno osvetlitev notranjosti z lučmi – sicer pa lahko te tudi kasneje dodajate tako, da postavite dodatne stoječe ali namizne svetilke, ki se vključijo v vtičnico in ne potrebujejo inštalacije. Kako pa je s svetili, ki osvetljujejo zunanjost doma?Zunanja svetila
Zunanja svetila so v veliki meri prepuščena odločitvi posameznika. Vsak projektant bo sicer predvidel zunanjo luč pri vhodu v hišo, to pa je tudi vse. Če želite več luči, ga boste morali na to opozoriti.
Zunanja svetila (www.volino-svetila.si/zunanja-svetila.html) so lahko namenjena osvetlitvi same hiše oziroma vrta okoli nje, torej naj bi pomagala hiši tudi ponoči dajati lep in prijeten videz, po drugi strani pa gre tudi za precej praktične dejavnike – pot skozi vrt za hišo je lahko že ob mraku nevarna, kaj šele v popolni temi. Tudi dejstvo, da osvetljena hiša, kjer ni teme in senc, kamor bi se bilo mogoče prihuliti ali skriti, veliko manj mika tudi nepridiprave.
Kakšne pa naj bodo zunanje luči?
Najbolje je poskrbeti za kombinacijo različnih tipov svetil. Predvsem tam, kjer potrebujemo razsvetljavo ob nočnem prihodu domov (ko se pripeljemo z avtomobilom), je dobro poskrbeti za svetila, ki imajo senzor gibanja. Tako se bodo luči vključile avtomatično. Enako velja tudi za kakšno pot okoli hiše, kjer dolgotrajna razsvetljenost ni smiselna – luč se mora vključiti, da varno prehodimo pot, nato pa naj se sama tudi izključi.
Nekoliko drugače je s tako imenovanimi ambientalnimi lučmi – tistimi, ki skrbijo zgolj za lepo osvetljavo in s tem lep videz hiše, oziroma tudi odganjajo nepridiprave. Hiša ponoči ne more biti kar v temi, tudi če nas ni doma. Najbolje je, da za razsvetljavo skrbijo zunanja svetila, ki niso premočna, in se samodejno vključijo, ko se stemni. Takšna svetila je dobro namestiti tudi ob glavnem vhodu – ko zunaj pade tema, bodo tako obiskovalci brez spotikanja in težav prišli do vrat.
Luči, katerih svetenje uravnavamo sami, so smiselne zgolj na terasi oziroma vrtu. Tu ne bi bilo smiselno, da bi se vključile vedno, ko pade mrak – nobene potrebe namreč ni, da se nam pozimi vključujejo vsak dan ob štirih popoldne, ko pa v snegu in mrazu zagotovo ne bo nikogar, ki bi posedal na terasi.
Kaj pa je sicer pri izbiri zunanjih svetil najbolj pomembno? Zagotovo to, da izberete svetila, ki so dejansko namenjena zunanji uporabi. Biti morajo namreč precej bolj trpežna od tistih, ki se uporabljajo v notranjosti, in seveda prilagojena tudi vremenskim vplivom (močnemu soncu in vlagi).

Preberi več … http://www.spletarna.si/dom/zunanja-svetila/

Članki iz iste kategorije: