Akumulator predstavlja srce vsakega vozila

akumulatorji za avto

Ker so akumulatorji za vozila naprave, ki jih zlahka primerjamo z delovanjem srca v človeškem telesu, je še toliko pomembneje, kakšnega si izberemo. Še toliko bolj pa je izbira avto akumulatorja pomembna, če prevozno sredstvo uporabljamo zgolj v mestnem primeru ali če imamo vozilo z veliko elektronike.

V osnovi akumulatorje lahko razdelimo na akumulatorje z vzdrževanjem, akumulatorje brez vzdrževanja ter na akumulatorja za vlečne avtomobile. Za slednje je značilno, da so posebej zasnovani za kamp prikolice ter za druga specialna vozila. Ves čas oddajajo manjšo količino energije.

Vrste avtomobilskih akumulatorjev glede na tehnologijo izdelave

Akumulatorji se lahko delijo na različne podskupine tudi glede na samo tehnologijo izdelave. Poznamo svinčene, AGM, GEL, EFB akumulatorje, prav tako naprave z dodatkom kalcija.

različne vrste akumulatorjev
Akumulatorji se delijo na akumulatorje z vzdrževanjem, akumulatorje brez vzdrževanja ter na akumulatorja za vlečne avtomobile.

Svinčeni akumulator za avto predstavlja klasično star model akumulatorja s svinčenimi elektrodami v obliki žveplove kisline. Gre za najcenejši model, obenem pa ponuja najmanjšo zmogljivost. Med vsemi tipi je za vzdrževanje daleč najbolj zahteven. Njegova življenjska doba je krajša. Ena od pomanjkljivosti je tudi potreba po dodajanju elektrolitov, ki lahko izhlapijo. Takšna vrsta je primerna predvsem za starejše in manjše moderne avtomobile.

AGM akumulatorji

Pri tej vrsti avtomobilske naprave elektroliti niso v tekoči obliki, temveč so stopljeni v tkanini iz steklenih vlaken. Njegova večja prednost je zagotovo ta, da vključuje visoko zmogljivost in dolgo življenjsko dobo.

AGM akumulator prav tako ne zahteva posebnega vzdrževanja in je povsem varen za uporabo. Primeren je za vozila, ki imajo bogato električno opremo ter start-stop funkcijo. Je pa v primerjavi z nekaterimi drugimi tipi nekoliko dražji.

Pomembnejše tehnične lastnosti avto akumulatorjev

Pri izbiri akumulatorja je treba paziti na številne tehnične lastnosti. Med pomembnejše uvrščamo dimenzije, kapaciteto in zagonski tok. Sama dimenzija naprava je namreč lahko pokazatelj vzdržljivosti in je zato lahko temelj uspešne oziroma primerne izbire. Prevelik akumulator seveda ne bo šel v avto, premajhen pa se ne bo dobro držal.

izbiri akumulatorja
Pri izbiri akumulatorja je treba paziti na dimenzije, kapaciteto in zagonski tok.

Kapaciteta naprave je izražena v amper urah. Pove nam, kolikšen tok lahko akumulator sprosti v eni uri. Takšen podatek je najpametneje uporabiti kar iz originalne nalepke akumulatorja. Podatek se prav tako lahko preveri v priročniku vozila. Če je v avtu na voljo več prostora, nakup večjega akumulatorja seveda v nobenem primeru ne škodi. Morda bo tudi zato njegova življenjska doba nekoliko daljša. Znano je tudi, da manjši akumulatorji lahko kaj hitro povzročajo težave. Ker so bencinski motorji nekoliko manj zahtevni, se zanje lahko izbere akumulator, ki ima kapaciteto 60 amper ur. Za dizelski motor pa je treba izbrati napravo s kapaciteto najmanj 70 amper ur.

Najugodnejši in najbolj kakovostni avto deli

Kako pomembni so v resnici posamezni avto deli, nam je verjetno povsem jasno šele tedaj, kadar tudi sami postanemo lastnik kakšnega vozila. Dokler vsi deli dobro delujejo, nam niti na misel ne pride, da bomo morali morda na najhitrejši način kupiti primeren del. Ker se včasih zgodi, da kakšen del ni tako preprosto dobiti, je zato še toliko pomembneje, da že vnaprej vemo, kje si lahko omogočimo hiter nakup kakovostnega in cenovno dostopnega kosa za naš jekleni konjiček.

avto deli na spletu
Včasih se zgodi, da kakšen avto del ni tako preprosto dobiti, je zato je pomembno, da vemo kje si lahko omogočimo hiter nakup kakovostnega in cenovno dostopnega kosa za naš jekleni konjiček.

Veliko dobre ponudbe z avtomobilskimi deli je na voljo tudi na spletu. Pomembno pa je, da pred izbiro in nakupom želenega dela za vozilo ponudnika dobro preverite oziroma da izdelke kupujete izključno v specializiranih prodajalnah z avto deli.

Najpogosteje iskani deli za avto

Med najpogosteje iskanimi avto deli so zagotovo tudi akumulatorji. Če takšno napravo za svoj jekleni konjiček kupujete prvič, je dobro, da o njej veste vsaj nekaj osnovnih dejstev. Med drugim tudi to, kakšne vrste akumulatorjev obstajajo na trgu.

10 najpogosteje zamenjanih avto delov

Ustrezno vrsto akumulatorja torej lahko vedno najdemo v priročnik za avto ali pa kar na spletni strani proizvajalca vozila. Tudi v večini avto salonov vam bodo izkušeni strokovnjaki znali povedati, katera vrsta bi morala biti prava, in sicer glede na tako imenovano VIN kodo vozila. Če izberemo nov akumulator glede na karakteristike starega, moramo obvezno najprej preveriti, da je pravilne vrste. Če je, potem je treba izbrati napravo iste velikosti, polarnosti in napetosti. Druge lastnosti so lahko nekoliko prilagojene glede na naše osebne zahteve.

Življenjska doba avto delov

Seveda je pri izbiri določenega dela za avto ključna tudi življenjska doba. Pri izbiri akumulatorja je denimo življenjska doba odvisna predvsem od tehnologije izdelave. Kljub temu pa na to lahko vplivamo tudi sami, prav tako okolica, v kateri živimo. Prenizke ali previsoke temperature zagotovo niso ravno najbolj primerne za takšno vrsto naprave.

Članki iz iste kategorije: