Amortizerji ohranjajo naše vozilo na cesti

Različni avtodeli lahko opravljajo več nalog hkrati

Moderna vozila so opremljena z avtodeli, ki imajo v veliko primerov eno ali več nalog. Z amortizerji ni nič drugače. Njihova naloga se razdeli na dva dela, ki pa sta:

Cikel kompresije

Ta se zgodi takrat, ko se bat v amortizerju pomakne navzdol. Ta proces stisne hidravlično tekočino, kar pa tudi upočasni vzmeti. Tako se vozilo bolj umirjeno nagiba, ko vozimo po razgibani površini.

Cikel podaljšanja

To pa se zgodi takrat, ko se bat premakne gor po amortizerju. To pa povzroči, da se stisne tekočina, ki se nahaja v komori nad batom. To cikel upočasni dvigovanja vozila pri pospeških, vožnji preko ovir ipd.

Amortizerji so kljub svoji izredni vzdržljivosti še vedno izpostavljeni okvaram

Kdaj je potrebno zamenjati amortizerje?

Na žalost se vsi avtodeli prej ali slej izrabijo. Veliko je seveda odvisno od našega načina vožnje, vzdržljivost vozila ipd. Rezervne dele za avto pa srečo lahko hitro kupimo preko spleta ali v fizični trgovini.

Amortizerji so kljub svoji izredni vzdržljivosti še vedno izpostavljeni okvaram. Temu je tako, saj morajo iz dneva v dan prenašati visoke obremenitve. Tako so dobri za uporabo nekje do 80.000 KM, vendar se kilometrina lahko močno razlikuje od načina vožnjo do vrste vozila. 

Simptomi slabih amortizerjev, pa se kažejo na sledeče načine:

  • Vibracije, ki jih lahko občutimo med vožnjo
  • Avto se težko uravna v pravilen položaj
  • Daljša zavorna pot
  • Tekočina, ki jo lahko opazimo okoli koles, na tleh in na amortizerjih

Možno je tudi, da opazimo počene puše, ki držijo amortizerje na podvozju. V tem primeru je zelo priporočljiv obisk avtomehanika, saj drugače z vožnjo ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu.

Članki iz iste kategorije: