Cene peletov

Drago kurilno olje za marsikateri družinski proračun predstavlja preprosto prevelik finančni zalogaj, tako da je menjava peči na kurilno olje s pečjo, ki uporablja cenejše in okolju prijaznejše kurivo, kot je na primer lesna biomasa, vse pogostejše dejanje. Taka investicija se več kot izplača, saj s tem prihranimo tudi do 70% pri stroških ogrevanja…

Drago kurilno olje za marsikateri družinski proračun predstavlja preprosto prevelik finančni zalogaj, tako da je menjava peči na kurilno olje s pečjo, ki uporablja cenejše in okolju prijaznejše kurivo, kot je na primer lesna biomasa, vse pogostejše dejanje. Taka investicija se več kot izplača, saj s tem prihranimo tudi do 70% pri stroških ogrevanja.

Med najpogostejšimi alternativami kurilnemu olju so prav lesni peleti. Gre za v standarizirano obliko stisnjeno žagovino. Ker les pod visokom tlakom izloči naravno vezivo, dodajanje kemičnih sredstev ni potrebno.

Cena peletov v kurilni sezoni 2012/13 znaša med 220€ in 280€ – to pomeni, da kilogram pelet stane okoli 25 centov. Po kurilni vrednosti je kilogram peletov enakovreden pol litra kurilnega olja, kar pomeni, da lahko z zamenjavo energenta prihranimo kar 50%.

Investicija je odvisna od tega, ali menjamo samo gorilec na obstoječi peči ali zamenjamo celo peč. Kljub temu, da ime specializirana peč na pelete nekoliko višji izkoristek, se običajno menjava izplača le, če je peč na kurilno olje blizu konca svoje življenske dobe, v nasprotem primeru pa je bolj smotrna le menjava gorilnika. Čas vračanja investicije je sicer odvisen od tega, kakšen gorilnik ste izbrali (torej od cene gorilnika) in tega, kako veliko površino ogrevate in kako je objekt izoliran. Običajno več kot v tem trenutku porabimo kurilnega olja, večji so prihranki pri menjavi energenta in hitreje se investicija povrne.

Preberi več … http://perun.kwa.si/ekologija/cene-peletov/

Članki iz iste kategorije: