Ali se servis računalnika sploh izplača?

servis računalnika Imate težave z računalnikom in razmišljate o tem, ali se vam bolj izplača servis, ali bi raje kupili kar novega? Odločitev je odvisna predvsem od tega, kakšen računalnik imate ter v kakšne namene ga uporabljate.
Pojdimo lepo po vrsti. Če imate računalnik, za katerega ste odšteli lep kupček denarja ter ga uporabljate v profesionalne namene, potem v…

servis računalnika Imate težave z računalnikom in razmišljate o tem, ali se vam bolj izplača servis, ali bi raje kupili kar novega? Odločitev je odvisna predvsem od tega, kakšen računalnik imate ter v kakšne namene ga uporabljate.
Pojdimo lepo po vrsti. Če imate računalnik, za katerega ste odšteli lep kupček denarja ter ga uporabljate v profesionalne namene, potem velja ob nakupu računalnika ter tudi nakupu drage programske opreme v prvi vrsti poskrbeti za dober protivirusni program ter redno vzdrževanje. Brez rednega vzdrževanja pride pri vsakem računalniku slej kot prej do težav – in nekatere je možno odpraviti brez posledic, drugih pa žal ne. Medtem, ko se večja podjetja in različne javne inštitucije odločijo za podpis pogodbe s podjetjem, ki skrbi za vzdrževanje, pa manjši podjetniki in fizične osebe potrebo po vzdrževanju pogosto zanemarijo. Da bi bilo dobro računalnik tako kot avtomobil vsake toliko »poservisirati in naoljiti« pomislijo šele takrat, ko je že prepozno.
In kaj storiti, ko do težav dejansko pride? To je v prvi vrsti odvisno od narave težav, saj te lahko izvirajo iz programske, ali pa strojne opreme. Kadar gre za težave s programsko opremo je rešitev na dlani – poskrbeti je potrebno za »čiščenje«, nato pa programsko opremo ponovno naložiti. Če imate srečo in dobrega mojstra, pri tem ne boste izgubili pomembnih podatkov, shranjenih na računalniku, vendar to vedno žal tudi ni možno. Če pride do fizične okvare oziroma težav s strojno opremo, pa je rešitev odvisna od tega, kakšen računalnik imate. Pri prenosnikih so popravila oziroma zamenjave delov pogosto precej drage oziroma tudi nemogoče, zato je potreben nakup novega prenosnika. Klasični osebni računalniki pa dopuščajo tu več možnosti zamenjave okvarjenega dela.

Marsikdo, ki uporablja računalnik zgolj za osebne potrebe, se ob okvari računalnika enostavno odloči za nakup novega. Cene novih računalnikov, ki zadostijo osebnim potrebam, so namreč dandanes zelo sprejemljive. V kolikor imate »hudo mašino«, ki mora biti zaradi vašega dela izjemno zmogljiva, pa lahko nakup novega računalnika pomeni izjemen strošek, in v tem primeru se vam zagotovo najprej izplača pozanimati, ali je možno težavo odpraviti zgolj s servisom oziroma z zamenjavo okvarjenega dela.

Preberi več … http://perun.kwa.si/tehnologija/ali-se-servis-racunalnika-sploh-izplaca/

Članki iz iste kategorije: