Kako deluje gostovanje spletnih strani

Gostovanje spletnih strani je ena izmed najbolj pomembnih storitev za vsako uspešno podjetje ali organizacijo. Za vsako spletno stranjo stoji strežnik, ki gostuje spletno stran. Temu pravimo gostovanje spletnih strani in ena izmed najbolj pomembnih storitev, ko se odločamo za novo spletno stran. Same spletne strani se nahajajo na strežnikih za katere skrbi ponudnik storitev gostovanja. Za spletno gostovanje je potreben strežnik na katerem je lahko ena spletna stran ali veliko več – odvisno od tega kaj potrebujemo za svoje aktivnosti.

Kje se gostuje moja spletna stran?

Kjerkoli na svetu se nahajamo in karkoli počnemo na svoji spletni strani je za to spletno gostovanje potreben strežnik. Sam strežnik je lahko v državi v kateri se nahajamo ali pa čisto na drugem koncu sveta. Na katerokoli spletno stran se povežemo, se v resnici povežemo na računalniški strežnik, ki se nahaja na neki fizični lokaciji, kjer se odvija gostovanje spletnih strani. Po navadi so to zelo močni računalniki, ki lahko gostujejo eno ali več spletnih strani tisočim uporabnikom naenkrat brez težav.

Več vrst gostovanja

Gostovanje spletnih strani lahko poteka na več načinov: poznamo deljeno, namensko in virtualno gostovanje. Kakšno vrsto gostovanje potrebujemo je odvisno od tega kaj bomo počeli z našo spletno stranjo. Če pričakujemo ogromen obisk, kar bo generiralo visoko obremenitev strežnika, je najboljše namensko gostovanje. Gostovanje spletnih strani z namenskim strežnikom je najhitrejša ampak tudi najdražja izbira, ki je primerna za velika podjetja.

Virtualno in deljeno gostovanje je najbolj razširjen način gostovanja saj omogoča poganjanje spletne strani (ali več) z minimalnimi stroški in je primeren za večino projektov. Posebej priljubljeno je virtualno gostovanje, ki nam omogoča spreminjanje kapacitet strežnika po želji. Lahko zakupimo prostor, večjo hitrost interneta ali večji del procesorske moči, če potrebujemo večjo moč samega strežnika.

Pri deljenem gostovanju si pa delimo strežnik z večimi uporabniki in tudi kapacitete strežnika samega. To je odlično za majhne projekte ni pa primerno za večje trgovine ali spletne strani, ki imajo veliko obiska.

Zaključek

Če postavljamo spletno stran je prvi korak, da si poiščemo gostovanje spletnih strani za naše podjetje ali projekte. Izbira pravšnjega tipa gostovanja je lahko težka izbira za začetek, zato je dobro imeti plan, kaj bomo počeli s spletno stranjo. Za gostovanje spletnih strani bomo si morali izbrati med namenskim, virtualnim in deljenim gostovanjem.

Preberite si tudi prispevek, ki govori o tem, kako se lahko v stanovanje ali hišo vgradijo različni merilni sistemi in pri čem vam pomagajo.

Članki iz iste kategorije: