Merilni sistemi za spremljanje porabe

Naša stanovanja je potrebno primerno opremiti. S tem pa ne mislimo samo na pohištvo ter na številne aparate, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Pomembno je, da imamo v domovih tudi naprave, ki nam omogočajo, da imamo nad določenimi zadevami tudi kakovosten pregled. S tem mislimo predvsem na sisteme, ki nam vsakodnevno merijo porabo določene energije. Merilni sistemi so skorajda nujni, če želimo tudi privarčevati. V ospredju so predvsem merilniki za toploto ter merilniki vode.

Pogosto prihaja do težav – rešitev so merilni sistemi

Vemo, da pri porazdelitvi porabe vode po posamezni osebi oziroma pri razdelitvi porabe energije za ogrevanje po deležu kvadrature stanovanja nemalokrat prihaja do nezaželenih težav. Nekateri stanovalci namreč plačajo veliko več, kot porabijo. Na drugi strani pa so tisti srečneži, ki plačajo manj, čeprav porabijo več. Skratka, nobene prave logike. Merilni sistemi, ki jih lahko vgradimo v taka stanovanja in tudi drugam, pa tako predstavljajo idealno rešitev za nas. Vgradnja merilnikov nam torej omogoča, da plačujemo ravno toliko, kolikor smo porabili.

Vgradnja merilnika toplote

Merilni sistemi vključujejo tudi vgradnjo merilnika toplote. Z njim lahko na najbolj enostaven način izmerimo porabo toplotne energije za vsako stanovanje ali pa morda celo poslovni prostor posebej. V praksi se uporabljajo kalorimetri in delilniki. To je odvisno predvsem od izvedbe ogrevalnega sistema in tudi stroškov. Glede na način izvedbe instalacije pa seveda obstaja več različnih tipov merilnikov. Med najbolj priljubljenimi so delilniki ogrevanja. Uporabljamo jih lahko pri vseh sistemih centralnega ogrevanja in tudi na vseh vrstah radiatorjev. Njihova naloga je, da stalno spremljajo porabo toplotne energije radiatorjev in izmerjene vrednosti brezžično posredujejo v ustrezne sprejemne centrale. Priljubljeni so tudi mehanski kalorimetri ter ultrazvočni kalorimetri.

Merilniki za vodo

Merilni sistemi vključujejo tudi merilnike za vodo. Njihova naloga je, da na podlagi pretoka vode skozi vodomer izmerijo porabo v določenem stanovanju. Tako ne bi smelo prihajati do težav, predvsem v večstanovanjskih stavbah, kjer je ena večjih in zelo pogostih težav tudi razdelitev stroškov za porabljeno vodo. Ta se deli po številu prijavljenih oseb v posameznem stanovanju oziroma poslovnem prostoru.

Prenavljate hišo? Potem si le preberite naš najnovejši članek na temo izposoja orodja.

Članki iz iste kategorije: