Mozolji po tridesetem letu

Mozolji naj bi bili nočna mora najstnikov, toda vse več tridesetletnic in tridesetletnikov, pa tudi starejših ima težave z mozolji. Tudi tistim, ki nikoli niso imeli težav s kožo, se lahko pri tridesetih pojavijo mozolji. Mozolje naj bi povzročalo preveč moških hormonov v kombinaciji z občutljivimi lojnicami, zatrjujejo strokovnjaki. Če se kan…

Mozolji naj bi bili nočna mora najstnikov, toda vse več tridesetletnic in tridesetletnikov, pa tudi starejših ima težave z mozolji. Tudi tistim, ki nikoli niso imeli težav s kožo, se lahko pri tridesetih pojavijo mozolji. Mozolje naj bi povzročalo preveč moških hormonov v kombinaciji z občutljivimi lojnicami, zatrjujejo strokovnjaki. Če se kanali, po katerih sicer prihaja loj na površino kože, zamašijo, nastanejo idealni pogoji za razmnoževanje bakterij – in pojavljajo se mozolji. Strokovnjaki zatrjujejo, da je povsem normalno, če se občasno pojavi na obrazu kakšen mozolj, če pa jih je toliko, da je koža videti vneta, pa je že treba ukrepati. Mozolji v pubertetniških letih sodijo k odraščanju, a težave zaradi mozoljev ima tudi okrog deset odstotkov ljudi v odrasli dobi. Mozolji se najpogosteje pojavijo pri ženskah med 30. in 60. letom starosti. To pa je zelo neprijetno, saj izrazito slabo vpliva na samozavest in samopodobo. V neki raziskavi je kar tri četrtine vprašanih, ki se spopadajo z mozolji, odgovorilo, da so zaradi tega depresivni. Vzroke za nastanek mozoljev strokovnjaki ponavadi pripisujejo hormonskim spremembam pri ženskah, vendar pogosto ne vedo vzroka. Pri mnogih, tako kot se pojavijo, mozolji čez nekaj časa tudi izginejo. Najpogosteje se mozolji pojavljajo na obrazu, hrbtu in na dekolteju, pri nekaterih pa tudi na rokah, zadnjici ali trebuhu. Kaj lahko storimo, da jih odpravimo ali vsaj omilimo? Skrbno izbiramo ličila, zlasti se izogibamo izdelkov, ki vsebujejo olja. S tem bomo preprečili zamašitev por in ohranili čisto kožo. Težki in mastni preparati lahko zamašijo pore in razdražijo vneto kožo. Kožo na problematičnih predelih očistimo dvakrat na dan s primernim gelom oziroma čistilnim mlekom. Koži, na kateri se pojavljajo mozolji, koristi vitamin A, pomaga zlasti pri odpravljanju podkožnih mozoljev. Paziti moramo le, da ne bomo preveč izsušili kože, zato naj bi uporabljali gele ali čistilna mleka z vitaminom A v kombinaciji z vlažilno kremo, ki ne vsebuje olj. Protivnetno delujeta le olji sivke in čajevca, zato sta primerni tudi za problematično kožo.

Resnice o mozoljih. Prepričanje, da mastna hrana povzroča mozolje, je zmotno. Res je, da čokolada in čips ne sodita na zdrav jedilnik, vendar pa njunega vpliva na nastanek mozoljev še niso potrdili.

Tudi umazana koža ne sodi med vzroke za pojav mozoljev. Pretirano umivanje lahko celo poslabša stanje. Ali bodo z nosečnostjo mozolji izginili, je težko napovedati. Hormonske spremembe lahko celo povzročijo izbruh mozoljev ali pa na splošno poslabšajo stanje kože. S stiskanjem mozoljev si bomo sami naredili več škode kot koristi, zato naj čiščenje kože opravi kozmetičarka. Sprostitev in rekreacija. Med krivce za pojav mozoljev pri tridesetih strokovnjaki pogosto uvrščajo tudi stres. Že nekaj minut stresne situacije spodbudi žleze, da začno proizvajati več moških hormonov. To pomeni več loja in več mozoljev. Čeprav hrana naj ne bi imela bistvenega vpliva na nastanek mozoljev, pa naj bo na našem jedilniku veliko sveže zelenjave in sadja ter malo (slabih) maščob in malo sladkorja.

Poskusimo se izogniti stresnim situacijam ali vsaj poskrbimo za sprostitev, na primer, z jogo, masažo ali aromatično kopeljo. Prav tako ne pozabimo na redno vadbo. Ta namreč spodbuja naravno izločanje loja, s potenjem pa razstruplja telo.

Preberi več … http://www.kljucne-besede.si/mozolji_po_tridesetem_letu.html

Članki iz iste kategorije: