Najboljši možen izkoristek predsobe

Prav vsak prostor v hiši je namenjen posebni uporabi – kuhinja je za pripravljanje hrane, spalnica za spanje, shramba za shranjevanje in tako naprej. Odvisno od naših potreb pa včasih kakšne prostore med seboj kombiniramo, jim dodamo še kakšno drugo funkcionalnost in podobno. Še posebej so takšne prilagoditve dobrodošle takrat, ko nimamo dovolj pro…

Prav vsak prostor v hiši je namenjen posebni uporabi – kuhinja je za pripravljanje hrane, spalnica za spanje, shramba za shranjevanje in tako naprej. Odvisno od naših potreb pa včasih kakšne prostore med seboj kombiniramo, jim dodamo še kakšno drugo funkcionalnost in podobno. Še posebej so takšne prilagoditve dobrodošle takrat, ko nimamo dovolj prostora za to, da bi vsaka soba služila le enemu opravilu. Če imamo dovolj velike prostore bomo tako raje v istem prostoru opravljali več dejavnosti, kot pa da bi zaradi manjšega števila sob kaj izpustili. Nekateri prostori so sicer namenjeni točno določenemu namenu in jih ne moremo kombinirati, takšna je na primer kopalnica, medtem ko je možno v drugih prostorih združiti najrazličnejše namene. Med takšne prostore lahko uvrstimo tudi predsobe, predvsem tiste večje.

Tudi predsobe imajo seveda svoj določen namen. Ob vhodu in izhodu iz stanovanja nam nudijo najpotrebnejše, kar pri odhodu ali prihodu potrebujemo, zato v predsobo navadno postavimo kakšno omarico za čevlje, manjkati pa ne smejo obešalniki za toplejša oblačila, ki jih vzamemo s sabo, ko se odpravimo ven. Poleg tega je naloga predsobe tudi ta, da prijazno pozdravi naše obiskovalce, stanovalcem pa ob prihodu v hišo zagotovi prijetno dobrodošlico. Zaradi tega moramo paziti na urejenost predsobe – prostor naj bo pospravljen, če se le da pa si privoščimo še kakšen okrasek, morda ogledalo, kakšno sliko, leseno figurico ali kaj podobnega. Seveda moramo pri tem poskrbeti predvsem za to, da se sami v prostoru počutimo prijetno, torej da bo prihod v stanovanje vedno pospremljen z dobrimi občutki.

Če imamo veliko predsobo kombiniranje vsega pohištva in dekoracije ni problematično, poleg tega lahko velik predprostor uporabimo še za kakšen drug namen – če imamo dovolj prostora, lahko vanj postavimo tudi kakšno večjo omaro, ki je v drugih sobah v napoto. Navadno v takšnih omarah shranjujemo sezonska oblačila in obutev, torej stvari, ki jih ne potrebujemo vsakodnevno. Omare lahko tudi lepo popestrijo prostor, zato v večjih predsobah pogosto služijo tudi kot estetski dodatek.

Nekaj več težav pa imamo navadno v primeru manjših predsob, saj v njih težko najdemo prostor že za osnovno pohištvo, kaj šele da bi ga žrtvovali za drugo opremo in dekoracijo. Po drugi strani pa nam ni treba izbirati med različnimi kosi pohištva, saj točno vemo, česa ne smemo pozabiti v tem prostoru. Tako moramo poskrbeti le za to, da imamo prostor za shranjevanje čevljev in obešalnike za toplejša oblačila, pa smo že zagotovili osnovni nivo funkcionalnosti, katerega naj bi dosegal vsak predprostor. Če nam pri tem ostane še kaj prostora lahko seveda razmišljamo o dodatnem pohištvu ali dekoraciji, vendar moramo pri tem paziti tudi na to, da nam še vedno ostane dovolj prostora za obuvanje in druge stvari.

Kot vidimo predsobe ne zahtevajo veliko prostora, saj je mogoče osnovno opremo postaviti na relativno majhen prostor. Prav tako se nam ni treba bati, da bi nam pri tem zmanjkalo prostora za dekoracijo – stensko ogledalo ali slike ne zavzamejo toliko prostora. V vsakem primeru pa bodimo pozorni na to, da predsobe ne zapostavljamo in tudi za ta prostor poskrbimo, da se v njem dobro počutimo.

Preberi več … http://perun.kwa.si/kar-tako/najboljsi-mozen-izkoristek-predsobe/

Članki iz iste kategorije: