Pravilno načrtovanje kuhinje

Ko se odločamo za kuhinjo v novem stanovanju ali hiši, je potrebno pravilno načrtovanje kuhinje. Začeti je treba z izbiro najbolj primernega prostora za kuhinjo. Ni nujno, da je prostor, ki se zdi najbolj primeren za kuhinjo, tudi v resnici takšen. To še najbolj velja za stare hiše, ki so bile narejene v času, ko so imeli čisto drugačne življe

Ko se odločamo za kuhinjo v novem stanovanju ali hiši, je potrebno pravilno načrtovanje kuhinje. Začeti je treba z izbiro najbolj primernega prostora za kuhinjo. Ni nujno, da je prostor, ki se zdi najbolj primeren za kuhinjo, tudi v resnici takšen. To še najbolj velja za stare hiše, ki so bile narejene v času, ko so imeli čisto drugačne življenjske navade. Pravilno načrtovanje kuhinje je tako izredno pomembno, saj bomo v njej preživeli veliko časa. Ne glede na starost stanovanja ali hiše, se moramo izbire prostora za kuhinjo lotiti brez predsodkov. Če je trenutna kuhinja preveč majhna, potem bi se morda izplačalo spremeniti jedilnico v kuhinjo, staro kuhinjo pa v delovno sobo, otroško spalnico ali gospodinjsko sobo. Preden se seveda odločimo za takšen korak, moramo preveriti, kako je z napeljavo. Če imamo na voljo dovolj finančnih sredstev, je možno odtočno cev in vodovodno cev speljati tako, da bomo uresničili svoje želje, vendar se je prej treba posvetovati z mojstrom.

Pravilno načrtovanje kuhinje

Bolj praktično bo in prihranili bomo veliko časa, če bomo izbrali tisti prostor za kuhinjo, v katerem sta že mrzla in topla voda oziroma kamor lahko brez težav napeljemo mrzlo in toplo vodo ter odtok. Pri pravilnem načrtovanju kuhinje se priporoča, da si pred pripravo načrta ogledamo, kako poteka kanalizacija v hiši. Ne smemo povezati kanalizacije, ki zajema vodo iz kopalnic in kuhinje s cevmi, ki prevajajo deževnice. Preden se odločimo za spremembe, si temeljito oglejmo, kje so dimniki, kje so nosilne stene, kakšni so stropi in podobno.

Pomembno vprašanje za pravilno načrtovanje kuhinje je, ali se izplača prostor prezidavati. Prezidave za kuhinjo se lotimo samo v tistem primeru, kadar bomo s tem dosegli bistvene izboljšave, drugače rajši pomislite na vse probleme in stroške, ki jih bomo morali prestati. Preden se lotimo večjih sprememb, je dobro, da si priskrbimo, tudi predračune in poiščemo strokovni nasvet. Predvidenim stroškom pa dodajmo še približno 10 odstotkov za nepredvidene posege. Skrajševanje predelne stene in prestavljanje vrat sta nezahtevna posega, pa vendar lahko z njima dosežemo zelo velike spremembe v tlorisu. Nasprotno pa je prestavljenje oken zelo drag strošek, saj morajo biti nad okni betonske preklade, ki nosijo zid nad oknom, in to predstavlja zahtevno zidarsko delo, ki bo še dosti dražje, če ne živimo v pritličju in je potrebno zunaj postaviti oder. Podobno velja tudi pri nosilnih zidovih. Teh namreč ne moremo kar tako podreti, saj nosijo težo zgornjih nadstropij, zaradi tega se moramo v tem primeru nujno posvetovati z arhitektom.

Ko smo se seznanili z vsemi možnostmi, ki nam jih dopušča gradbena konstrukcija, se lahko lotimo načrtovanja kuhinje. Najprej moramo razmisliti, koliko prostora bomo potrebovali. Običajno si ljudje ne predstavljajo, koliko omar rabi navdušena kuharica ali koliko prostora potrebuje na primer štiričlanska družina, da lahko sedi sproščeno in neutesnjeno. Razmisliti je potrebno tudi o vseh možnih povezavah. Kako bomo iz kuhinje odnašali smeti? Ali si želimo, da bi iz kuhinje prišli naravnost na vrtni prostor? Ali se da prostor, ki naj bi bil kuhinja, dobro prezračiti ali bodo kuhinjske vonjave uhajaje po vsem stanovanju? Potrebno je vedeti, da kuhinje, ki nimajo nobene zunanje stene, je običajno precej težko dobro prezračiti. Če nameravamo v kuhinji preživeti dosti časa, ne smemo pozabiti tudi na razgled. Ali bi radi iz svoje kuhinje gledali na svojo vrt? Pravilno načrtovanje kuhinje je torej izziv, ki se ga moramo lotiti s temeljitim premislekom.

 

Preberi več … http://perun.kwa.si/uncategorized/pravilno-nacrtovanje-kuhinje/

Članki iz iste kategorije: