Paletni viličar za razkladanje, nakladanje in prevoz tovora

Viličar je posebna oblika transportnega stroja, ki se v prvi vrsti uporablja za razkladanje, nakladanje in prevoz najrazličnejšega tovora, in sicer do svoje predpisane nazivne vrednosti. Najbolje jih izkoristite takrat, ko z njimi dvigujete bremena in jih prevažate na čim krajši razdalji. Taka vrsta dela zahteva pospeševanje in zaviranje tovrstnega sredstva, obenem pa tudi stano spreminjanje smeri vožnje. 

Tako napravo pogosto najdemo tudi pod imenom paletni viličar. Ne glede na poimenovanje pa mora voznik takega sredstva z motornim pogonom konstantno pritiskati in sproščati zaklopko, pospeševati, zavirati ter tudi kontrolirati upravljanje plina. Ravno zato so bili razvite še druge vrste pogonov, in sicer hidrodinamični in hidrostatični pogoni. 

Lažji in težji viličarji 

Na trgu lahko izbirate med lažjimi in težjimi paletnimi viličarji. Lažji in manjši paletni viličar je opremljen z mehaničnim opravljanjem koles, medtem ko ima težja vrsta viličarja servo volan. Lahko pa rečemo, da dandanes pri serijskih proizvodnjah skorajda ni več mehanskega upravljanja koles. 

Vrste pogonov pri viličarjih 

Glede na vrsto viličarjev ločimo električne viličarje, viličarje na akumulatorski pogon, viličarje z motorji na notranje izgorevanje ter avtomatične viličarje, ki jih imenujemo tudi robotski viličarji. 

Med bolj priljubljenimi je električni paletni viličar oziroma viličar na električni pogon. Ne glede na to, za katero vrsto viličarja se boste odločili, pa boste morali pri upravljanju z njim dosledno upoštevati kar nekaj pravil. V prvi vrsti pri tem mislimo na pravila o uporabi viličarja v zaprtem prostoru, v eksplozijskem nevarnem prostoru, po transportnih poteh, ki morajo biti pravilno urejene, paziti pa boste morali tudi  na številna križanja raznih transportnih poti. 

Izbira različnih vrst paletnih viličarjev v spletni trgovini 

Če ste še nedolgo nazaj paletni viličar in druge vrste podobnih sredstev kupovali tudi na oddaljenih mestih, kar vam je vzelo kar veliko časa in nenazadnje tudi energije, pa se je prodaja takih naprav oziroma strojev preselila tudi na splet. 

Na njem namreč obstaja kar nekaj zelo dobrih trgovin, kjer lahko kupite vrhunski paleti viličar in to po cenovno zelo dostopnih cenah. Pred nakupom se lahko preko telefonskega pogovora ali spletne pošte posvetujete s ponudniki. Ena od takih spletih trgovin je tudi swedmach.si., ki vam jo med vsemi trgovinami najbolj priporočamo. 

Električni viličar – enostaven pogon in uporaba 

V spletni trgovini swedmach.si boste lahko izbirali med zelo široko ponudbo paletnih viličarjev in tudi med številnimi drugimi izdelki, ki jih boste lahko pogosto in koristno uporabljali pri svojem delu. Dobro preverite vso ponudbo izdelkov, ki so na tem mestu zelo natančno označeni in opremljeni tudi s ceno. 

Med njimi boste opazili tudi električni viličar. Pri taki vrsti viličarja lahko govorimo o električnem toku  napetostjo med 220 V in 380 V. Viličar tok dobiva preko električnega kabla. Pogon take naprave je izjemno enostaven. Elektromotor poganja hidravlični agregat. Ta pošilja hidravlično olje pod pritiskom, in sicer v dvižni cilinder. Morda boste med številnimi prednostmi, ki vam jih prinaša električni viličar, pomisli tudi na slabost. To je napajalni kabel. Zaradi napajanja preko kabla ima namreč omejen radij dela. Če vas to ne bo posebej oviralo pri vašem delu, v resnici električni viličar za vas sploh nima posebnih slabosti, ki bi zelo vplivale na vaše delo. 

Taka vrsta viličarja se pogosto prodaja tudi pod imenom električni regalni viličar. Lahko pa celo rečemo, da je električni regalni viličar samo ena od vrst viličarjev na električni pogon. 

Viličarji na akumulatorski pogon 

 Za te vrste viličarjev je značilno, da je motor elektromotor, ki električni tok pridobiva iz akumulatorja; od tod tudi njegovo ime. Za tak način pogona lahko rečemo, da je med najbolj razširjenimi načini; tako pri nas kot tudi drugje po svetu. Ponaša se namreč z zelo velikim številom najrazličnejših prednosti. 

Paletni viličar na akumulatorski pogon ne vključuje izpušnih plinov, zato so take vrste še posebej dobrodošle v zaprtih prostorih. Prav tako ne povzročajo prav nobenega hrupa, kar je v današnjem času ena od večjih prednosti, ki pomembno vplivajo na počutje in nenazadnje tudi na zdravje delavcev. 

Tudi obratovanje je s takimi vrstami naprav čisto. To je še zlasti pomembno v prehrambeni industriji in tudi drugje. Najpogosteje je tak paletni viličar manjše velikosti in je zato še toliko bolj prikladen za delo v proizvodnji in pa tudi v manjših skladiščih. Tudi obratovanje takšnih viličarjev naj bi bilo v primerjavi z drugimi veliko cenejše. 

Članki iz iste kategorije: