Potica

PoticaPotica je prava slovenska tradicionalna jed, ki jo mnogi označujejo za pravi biser slovenske kuhe. Prvovrstno pecivo kraljuje med velikimi prazniki pa tudi v vsakodnevnem življenju. Potico že stoletja pripravljajo ljudje ob različnih priložnostih. Je pa gotovo najbolj nepogrešljiv del božiča, velike noči in seveda porok. Potica se pojavlja v zapisi…

PoticaPotica je prava slovenska tradicionalna jed, ki jo mnogi označujejo za pravi biser slovenske kuhe. Prvovrstno pecivo kraljuje med velikimi prazniki pa tudi v vsakodnevnem življenju. Potico že stoletja pripravljajo ljudje ob različnih priložnostih. Je pa gotovo najbolj nepogrešljiv del božiča, velike noči in seveda porok. Potica se pojavlja v zapisih že nekje v letu 1575, in sicer v Valvazorjevih knjigah Slava vojvodine Kranjske, kjer se opisujeta dve vrsti potice. Potica naj bi predstavljala kristusovo krono med veliko nočjo, saj jo velikokrat pečemo v okrogli obliki.

Potica se seveda lahko ponaša z različnimi nadevi in okusi. Za peko potic obstaja vrsto knjig, kjer najdemo takšne in drugačne nasvete. Potica je po vseh slovenskih pokrajinah malce drugačna. Vsak pek ima neke svoje skrivnosti, zaradi katerih je potem potica slastna. Skozi zgodovinski razvoj potice so se neprestano spreminjale. Gotovo je največja kraljica med poticami ravno orehova potica. Sicer je zdajšnja oblika potice precej mlada. V tej obliki potico pečemo kakšnih dvesto let. Glede na izvor potice oziroma besede bi zasledili besedo potissimus (najbolj izvrsten) ali potissi mum (najraje tisto, kar je najboljše), kar izhaja iz latinščine. Peka potice pa ni bila le za graščake, marveč tudi za navadne ljudi, ki so jo enostavno oboževali. Potico so že nekdaj jedli različni sloji prebivalstva, ki so si jo privoščili ob posebnih priložnostih. Mogoče se je skozi stoletja ta tradicionalnost za peko potice malce izgubila, vendar je še vedno kraljica slovenskega peciva.

Največja razlika med današnjo potico in potico včasih je, da so jo včasih pripravljali tako, da je bila okrogla. Pečena je bila v obliki šarklja. Dandanes je potica navadno kar ravna. Mogoče še srečamo kakšnega izdelovalca potice, ki jo pripravi na okrogel način, vendar so danes večinoma kvadraten oblike. Prava potica je okrogla z luknjo v sredini ter lepo oblikovanim rebrastim obodom. Za vse tiste, ki obožujete peko potic pa so na voljo različni recepti. Gotovo boste našli takšen recept, ki je pravi za vas in boste spekli nadvse okusno potico.

Preberi več … http://perun.kwa.si/kar-tako/potica/

Članki iz iste kategorije: