Še dodatnih pet zanimivosti o jadranju na olimpijskih igrah

V prejšnjem članku smo si ogledali sedem zanimivih dogodkov s področja jadranja na poletnih olimpijskih igrah. Kot je omenjeno v prejšnjem zapisu, jadranje olimpijske igre spremlja že od leta 1900, medalje pa so v različnih kategorijah dobivale tudi ženske tekmovalke, prestolonaslednik in Belgijec, ki je prislužil stopničke za Združene države Ameri…

V prejšnjem članku smo si ogledali sedem zanimivih dogodkov s področja jadranja na poletnih olimpijskih igrah. Kot je omenjeno v prejšnjem zapisu, jadranje olimpijske igre spremlja že od leta 1900, medalje pa so v različnih kategorijah dobivale tudi ženske tekmovalke, prestolonaslednik in Belgijec, ki je prislužil stopničke za Združene države Amerike. V nadaljevanju tega zapisa vam posredujemo še nekaj dodatnih zanimivosti o jadranju na olimpijskih igrah.

Še dodatnih pet zanimivosti o jadranju na olimpijskih igrah

1. Kot je omenjeno v prejšnjem prispevku, je bilo leta 1988 prvo tekmovanje v jadranju, ki je bilo namenjeno samo za tekmovalke. Prvi zmagovalki te tekme sta bili Allison Jolley in Lisa Jewel, obe pa sta bili iz ZDA.

2. Zaradi političnih polemik glede Moskovskih olimpijskih iger leta 1980, je takrat tekmovalo le 83 čolnov v šestih razredih, kar je bilo najmanjše število od leta 1956. Takrat je namreč olimpijske igre bojkotiralo kar 66 držav, najbolj opazne države pa so bile ZDA, Japonska, Zahodna Nemčija, pri tekmovalnem jadranju pa so manjkale Avstralija, Velika Britanija, Kanada in Francija.

3. Po letu 1996 se je beseda v uradnem imenu discipline iz »yachting« spremenilo v »sailing«. Namesto »International Yacht Racing Union (IYRU)« se sedaj imenuje »International Sailing Federation (ISAF)«.

4. V medijih so odmevale olimpijske igre v Pekingu na Kitajskem prav zaradi čiščenja njihovega zraka in okolja, da bi ugodili tekmovalcem in obiskovalcem. Za namen jadranja, so morali tam odstraniti kar 1 milijon ton alg. Le en mesec pred izvedbo dirke je na progah vzcvetelo ogromno področje cvetov, kar je podobno, kot da je voda pokrita z zeleno odejo.

5. Leta 2012 je bila na olimpijskih igrah pri jadranju za ženske izvedena še ena novost, ki je bila dvoboj v strategiji in taktiki med tekmovalkami, ki so med seboj tekmovale v identičnih čolnih.

Preberi več … http://www.najem-jadrnice.com/jadranje-kot-olimpijska-disciplina

Članki iz iste kategorije: