SSL certifikati

Potreba po namestitvi SSL certifikata na spletno stran je vse večja. Ne le za spletne banke, trgovine in druge spletne strani, kjer prihaja do prenosa občutljivih podatkov, temveč tudi za povsem klasična spletna mesta, kot so npr. predstavitvene strani podjetij, informacijski portali ter spletne strani posameznikov. Še preden razložimo, zakaj iz meseca v mesec postaja bolj nujno, da imamo na spletišču nameščen SSL certifikat, pa si poglejmo, kaj ta certifikat sploh je.ssl certifikat
SSL certifikat je varnostni certifikat, ki ga na spletno stran namestimo z namenom zavarovanja osebnih in drugih občutljivih podatkov. SSL protokol poskrbi, da se vsi podatki, ki se prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci, šifrirajo. S tem je stopnja varnosti na mnogo višjem nivoju, saj morebitno prestreženi podatki s strani nepooblaščene tretje osebe niso uporabni. Vsaj ne brez ključa, s katerim je podatke možno dešifrirati, ta ključ pa ima samo obiskovalec oz. njegov brskalnik, in še to izdan ključ velja zgolj za tisto sejo.
Verjamemo, da se vam delovanje SSL certifikata sliši nekoliko zapleteno. Vsem, ki bi radi izvedeli več o šifriranju podatkov z varnostnim certifikatom, priporočamo, da obiščete spletni naslov http://www.vortex.si/ssl-certifikati.
Zdaj pa razložimo še, kateri so glavni razlogi, da bi SSL certifikat na svojo stran namestili tudi vi. Najpomembnejšega smo že omenili. Gre za varnostni razlog, saj, kot že zapisano, SSL certifikat šifrira podatke in jih na ta način zaščiti pred morebitnimi zlorabami s strani tretjih oseb. Na tem mestu lahko navedemo zanimivost, da spletne trgovine, ki kot način plačila omogočajo tudi plačilo s kreditno kartico, SSL certifikat morajo imeti nameščen, drugače ta vrsta plačila sploh ni možna.ssl
Naslednji razlog je tesno povezan s tem, kako obiskovalci zaznavajo spletno stran. Spletišče, na katero je nameščen varnostni SSL certifikat, lahko spoznamo po ikoni varnostne ključavnice na levi strani URL vrstice, prav tako pa se spletni naslov prične s HTTPS, ne pa s klasičnim HTTP. Čeprav je res, da večina spletnih uporabnikov te podrobnosti še ne opazi, pa je vsekakor možno opaziti trend, da je vse več uporabnikov, ki to opazijo, posledično pa takšnemu spletišču tudi bolj zaupajo. Dokazano je, da spletne trgovine z nameščenim SSL certifikatom prodajo več.
Tretji razlog pa v veliki meri vpliva na to, da se SSL certifikati množično nameščajo tudi na spletne strani, pri katerih ne prihaja do prenosa občutljivih podatkov. Takšen primer je tudi Wikipedia. In zakaj takšne strani potrebujejo SSL certifikat? Zato, ker gre za pozitiven signal iskalniku Google, ki pri razvrščanju iskalnih rezultatov upošteva tudi prisotnost SSL certifikata. Tiste strani, ki imajo varnostni certifikat nameščen, so nagrajene z nekoliko višjimi pozicijami v spletnem iskalniku.

https://www.youtube.com/watch?v=earzZpX-PiY

Članki iz iste kategorije: