Sveti Miklavž

V noči na 6. december vse otroke na svetu obišče sveti Miklavž. To je dobri mož, ki preko celega leta vsa dobra dela vpisuje v Zlato knjigo in potem na svoj god obdari vse, ki so bili pridni.
S seboj ima angelčke, ki mu pomagajo nositi darila, brati iz Zlate knjige in braniti otroke pred parkeljni. Parkeljni pa hodijo z Miklavžem, da bi poredne… V noči na 6. december vse otroke na svetu obišče sveti Miklavž. To je dobri mož, ki preko celega leta vsa dobra dela vpisuje v Zlato knjigo in potem na svoj god obdari vse, ki so bili pridni.
S seboj ima angelčke, ki mu pomagajo nositi darila, brati iz Zlate knjige in braniti otroke pred parkeljni. Parkeljni pa hodijo z Miklavžem, da bi poredne otroke malo prestrašili, da bi bili ti naslednje leto bolj pridni.
Sveti Miklavž je pravzaprav sveti Nikolaj, ki goduje 6. decembra. Bil je škof iz Mire, o katerem pravi legenda, da je trem revnim dekletom ponoči podaril vsaki mošnjo zlata, da so se lahko poročila. Od tod tudi slike Miklavža, ki ga vedno vidimo z Zlato knjigo v rokah in na njej tri zlate krogle, včasih upodobljene tudi kot tri jabolka.

Preberi več … http://svarun.blogspot.com/2010/12/sveti-miklavz.html

Članki iz iste kategorije: