Ali veste kako izbrati domeno?

Ko se odločamo za nakup domene, moramo najprej preveriti, če je na voljo. To lahko storimo na raznih spletnih straneh, ki nam povedo ali je domena na voljo in s kakšnim podaljškom (.com, .net, .si, .org ipd). Samo ime nas mora jasno predstavljati kot podjetje in mora biti tako sestavljeno tako, da si ga ljudje lažje zapomnijo. Preveri domeno je skupek orodij s katerimi se lahko prepričamo ali je naša domena na voljo. Poglejmo si na kaj moramo paziti, ko izbiramo svojo domeno in kakšne so podrobnosti.

Izbira domene

Ko izbiramo svojo domeno, je ime zelo pomembno. Mora biti preprosto in tako, da ga brez težav vtipkamo v iskalnik. Tukaj smo lahko zelo kreativni. Moramo se zavedati, da je to prvi korak h grajenju svoje unikatne znamke.

Če bomo v internetni iskalnik vtipkali »preveri domeno« bomo hitro ugotovili, da obstaja veliko različnih podaljškov za domene, ki se razlikujejo glede na geografsko lokacijo, vrsto poslovanja ter mnogo drugih različnih stvari. Veliko spletnih strani v Sloveniji uporablja .si, vendar nismo omejeni na podaljšek naše države. Lahko uporabljamo .com, .org, .net in podobno v naši domeni.

Ne komplicirajmo

V internetnem svetu so najboljša imena tista, ki so kompaktna, se hitro napišejo in imajo simbolen pomen. Najbolj uspešna podjetja imajo kompaktno ime domene (ne več kot 16 črk) in uporabljajo podaljšek ».com«. Seveda to ni mera za uspeh, vendar je .com daleč najbolj uporabljen podaljšek za domene, saj ima svetovno prepoznavnost.

Z internetnim brskalnikom lahko uporabimo orodje »preveri domeno«, ki zajema raziskovanje ali je domena že registrirana. Raziskave so pokazale, da pozitivna imena domene so bolj uspešna z širšo publiko. Ljudje se lažje navežejo na našo znamko in podjetje, če izražamo pozitivnost že na tak preprost način.

Članki iz iste kategorije: