Domene za spletne strani

Internetne domene se lahko kupi oziroma registrira marsikje. Marsikatero podjetje nudi tako storitev, cene pa so navadno precej ugodne. To velja vsaj za najpogostejše internetne domene s končnicami, kot je na primer .com ter tiste, ki imajo končnice nacionalnih držav. Zaradi tega je pri nakupu oziroma registraciji treba gledati na vse kaj drugega kot samo na ceno. Predvsem se je treba vprašati, ali je ponudnik, ki ga izberete dovolj zanesljiv, da mu lahko zaupate, in ali lahko pri njem naročite še kakšne druge spletne storitve.

Registracija internetne domene

Registracija internetne domene je sicer zelo enostavna in hitra. Vse, kar morate storiti, je, da obiščete spletno stran ponudnika te storitve, in sledite navodilom. Ta so preprosta. Tako jim ne bo težko slediti, četudi se s tem srečujete prvič. V posebno polje oziroma okence vnesete ime vaše želene internetne domene, nato izberete končnico ter preverite, ali je ta kombinacija še prosta.

V primeru, da je temu tako, sledi sam postopek registracije domene, v katerem morate vnesti svoje osebne podatke in podatke za plačilo. Vse to vnesete v poseben, temu namenjen obrazec. Po vnosu vseh podatkov ter po potrditvi registracije in plačilu računa izbrana domena postane vaša in jo lahko začnete nemoteno uporabljati do njenega poteka.

Slovenski in tuji ponudniki spletnih storitev

Za registracijo internetne domene lahko izberete slovenskega ali tujega ponudnika, odvisno do tega, kaj potrebujete in kaj vam določen ponudnik ponuja. Pri slovenskih ponudnikih so navodila za registracijo seveda v slovenščini, pri tujih pa v drugih jezikih. Ali se bolj splača registracijo internetne domene opraviti pri slovenskem ponudniku ali pri tujem, pa je vprašanje, ki je odvisno od vrste dejavnikov:

– kakšna je cena za storitev,

– v katerem jeziku so na voljo navodila in podpora,

– kakšno podporo omogoča ponudnik,

– kako zanesljiv je ponudnik,

– zakup katerih domenskih končnic omogoča,

– ali ima kakšne posebne akcije,

– ali omogoča še kakšne druge storitve, ki jih potrebujete.

V Sloveniji imate na voljo kar nekaj ponudnikov za registracijo internetne domene, prav tako pa so za nas zanimivi tudi ponudniki iz nam bližnjih držav. Velikokrat se slovenska podjetja in spletne strani tudi odločajo za razširitev na tuje trge, pri čemer se velikokrat odločajo za Hrvaško. V tem primeru se vam splača za registracijo internetne domene poiskati ustreznega hrvaškega ponudnika. Eden takih je infonet.hr, ki velja za zelo ugodnega. Poleg tega, da vam ponuja različne internetne domene, vam nudi tudi različne oblike gostovanja ter še nekatere druge spletne storitve, ki bi jih morda potrebovali. Velja za zanesljivega, zato je na Hrvaškem zelo priljubljen.

Hosting oziroma web gostovanje

Ena od storitev, ki jo boste poleg registracije internetne domene zagotovo potrebovali, je internetni hosting oziroma spletno gostovanje. Marsikdaj je najlažje, če oboje zakupiti pri enem ponudniku. Tako boste oboje podaljšali naenkrat, ko bo čas za to. Tako obstaja manj možnosti, da bi na to slučajno pozabili. Seveda pa vas bo ponudnik na to, da je čas za podaljšanje, tudi prijazno opozoril ob pravem času. Takrat lahko po želji oboje podaljšate pri istem ponudniku ali pa oboje na zelo enostaven način prenesete drugam. To lahko storite tudi v primeru, če s trenutnim ponudnikom niste zadovoljni oziroma če ste našli bolj ugodnega.

Zamenjava spletnega ponudnika

V primeru, da bi želeli zamenjati ponudnika spletnih storitev, je najbolje, da kontaktirate izbranega novega ponudnika in se z njim dogovorite za prenos. Prenos sicer lahko traja nekaj časa, a je zelo enostaven, predvsem pa bo prav vse za vas uredil kar spletni ponudnik. Če se boste odločili za prenos tako internetne domene kot gostovanja, ne pozabite povprašati tudi po posebnih ugodnostih. Seveda pa se pred začetkom prenosa obvezno prepričajte tudi o tem, ali vam novi ponudnik ponuja vse, kar potrebujete, kar je še posebej pomembno pri gostovanju. Nekatere spletne strani imajo namreč določene specifike, zaradi katerih potrebujejo točne določene tehnične zahteve glede gostovanja.

VPS ali reseller gostovanje

Ena od možnosti, o kateri se splača razmisliti, če imate več spletnih strani, je tudi managed VPS gostovanje oziroma reseller hosting. Gre za gostovanje, pri katerem imate na razpolago dodatne možnosti, ki jih običajni web hosting ne omogoča. V primeru, da vam običajni paket gostovanja ne zadostuje, za registracijo internetne domene izberite ponudnika, ki nudi tudi VPS oziroma reseller ostovanje.

Članki iz iste kategorije: